Porția de sănătate: Rădăcinoase prețioase: morcov, pătrunjel, păstârnac
Morcovii sunt apreciați pentru substanțele active importante conținute: vitamina A și provitamina A, vitamina C, vitamine din grupul B, săruri minerale, carbohidrați, pectine. Un singur morcov furnizează organismului o sursă de vitamina A suficientă pentru întreaga zi. Aceasta este foarte importantă pentru sănătatea pielii, a membranelor mucoase și pentru vederea nocturnă. Betacarotenul se absoarbe mult mai bine din morcovii ajunși la maturitate, de culoare închisă.
În mai multe studii publicate se vorbește despre efectul curativ al acestei legume în ceea ce privește reducerea apariției cancerului sau tratarea cancerului de sân.
Datorită celorlalte vitamine antioxidante din compoziție – vitamina C și E, sunt recomandați persoanelor care suferă de boli ale arterelor.
De asemenea, pot face protecție împotriva razelor ultraviolete și a altor agenți externi nocivi.
Morcovul are câteva calități care îl fac prețios: cicatrizant gastric, antianemic, diuretic, depurativ, laxativ, bactericid, vermifug, stimulator hepatic și renal.
Este cunoscută importanța morcovului pentru mărirea acuității vizuale și pentru sănătatea ochilor, în general.
Bronșitele cronice și astmul pot fi combătute prin consumul susținut de morcovi.
Morcovul ajută la dezvoltarea globulelor roșii. Are efecte vitalizante și remineralizante, susținând organismul în lupta cu infecțiile.
Medicina tradițională recomandă consumul de morcovi în tratamentul pentru diaree, mai ales la copiii mici.
Se recomandă o cură de două zile de suc proaspăt de morcovi și multă apă pentru stimularea ficatului.
Pentru uz extern se pot folosi preparate pe bază de ulei vegetal de morcov .
Uleiul vegetal de morcovi are diverse efecte terapeutice: calmează mâncărimile pielii, indicat pentru a combate psoriazisul și eczemele, prevenirea și tratamentul ridurilor, protecție împotriva razelor ultraviolete.
Pentru uz medicinal se folosesc semințele, frunzele uscate și rădăcina.
Articol editat de Bianca Câmpeanu, 21 noiembrie 2020, 00:00 / actualizat: 23 noiembrie 2020, 13:11
Tot astăzi vom vorbi și despre pătrunjel și păstârnac.
Pătrunjelul este o plantă din familia umbeliferelor, ca și morcovul. Pentru uz alimentar și medicinal se recoltează frunzele și rădăcina. De asemenea, se folosesc și semințele.
Substanțele active importante sunt: vitaminele A, B, C, săruri minerale, ulei esențial. Conținutul de vitamina C este unul semnificativ.
Pătrunjelul are efecte hipotensive, excitante, revigorante. Reglează activitatea ficatului. Este indicat în astenie, infecții, reumatism, gută. Este un depurativ excelent.
Păstârnacul, ca și pătrunjelul de altfel, are o aromă unică și delicioasă.
Importanță medicinală au rădăcinile păstârnacului, dar și frunzele .
Substanțele active importante sunt: săruri minerale, în special potasiu, ulei volatil , vitaminele A, B1, B2, C.
Preparatele pe bază de păstârnac au proprietăți diuretice, tonifiante, depurative, antireumatismale. Componentele din uleiul volatil pot ajuta în cazul dezechilibrelor menstruale.
Alte efecte sunt : colinergic, combate febra și infecțiile, profilactic în bolile vasculare, stimulator al activității glandelor endocrine.
Vă recomand să aveți o dietă bogată în vegetale. Natura este furnizorul nostru de sănătate.
În încheiere, vă mulțumesc și vă doresc tinerețe fără bătrânețe și viață fără de boală!
Angelica Sebe, tehnician nutriționist
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.