Felia de Cluj: Rețeaua turistică locală…[AUDIO]
Articol editat de cristina.rusu, 25 noiembrie 2020, 06:00 / actualizat: 25 noiembrie 2020, 8:15
Inițiativa despre care vă vorbesc nu face altceva decât să confirme celor puțini, care totuși au decis să încerce să trăiască la munte, că și autoritățile au înțeles că lucrurile se pot remedia și că procesul ăsta de depopulare este unul reversibil.
Răspunsul tuturor problemelor, teoretic, este turismul, așa este, doar că înnobilat pe ici și colo cu câteva activități complementare, fără de care turismul ăsta salvator nu ar putea fi chiar atât de salvator. Poate cea mai mare problemă era lipsa unei legislații care să favorizeze cazarea turiștilor de către localnici în regim propriu, adică pe la oameni pe acasă, nu neapărat în structuri autorizate de tip pensiune. Zimmer frei-ul, pentru că acesta este termenul folosit, adică cameră liberă, acum poate fi pus la dispoziție legal de către orice localnic care trece printr-un minimum de autorizare și care, conform unora, nu-și mai ține camera goală numa’ pentru șoareci :).
Bun, de cazat am cazat oamenii, dar cum putem să le dăm de mâncare în mod legal, că doar nu o să coboare turiștii din munte ca să mănânce croissante la prima benzinărie de pe șosea? Păi acum gospodăria se poate autoriza ca punct gastronomic local. Am mai scris eu despre trăsnaia asta acum de ceva vreme, așa că dacă vreți să vă informați la virgulă, căutați pe site-ul ANSVSA.RO și acolo găsiți toate informațiile.
Pe scurt, așa, de dragul poveștilor, pot să vă spun că, dacă ai o bucătărie în cadrul gospodăriei, și sigur ai, că ești țăran român, și dacă, pe deasupra, e și curată, și știm sigur că și curată e, bucătăria asta se poate autoriza și, din cadrul ei, poți să gătești mâncare pentru maximum 12 turiști, turiști care, teoretic și practic, sunt cazați la tine în cele 2-3 camere Zimmer frei. Eu zic că asta e minune, chiar una mare.
Nu ne rămâne altceva de făcut decât să ne oprim din văietat și plâns de milă, să nu mai întindem mâna spre autorități și să așteptăm să ne rezolve toate problemele și să facem curat zdravăn în bătătură, apoi să chemăm domnii de la DSV și să ne autorizăm. Cam asta ar fi, ah da, era să uit, musai să punem oala cu sarmale pe foc!
Încurajați turismul local, dar mai ales cel montan, e important!
Eu sunt Horia Șimon și vă dau întâlnire săptămâna viitoare!
Chef Horia Șimon
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.