Radio Cluj…la modă: De Sărbători să fie design românesc! (partea I)
Binecunoscuta Li Edelkoort, un fel de nas al pronosticării tendințelor pe design și modă, a prezis, de altfel aceste orientări, care nu au cum să ne lase indiferenți.
Dorința consumatorilor de a cumpăra produse locale, preferința pentru designul și meșteșugul local, este direcția firească, un fel de contra- curent împotriva mult trâmbițatei globalizări.
Odată cu evenimentele anului 2020, lista de priorități a fiecărui individ, fie că o recunoaște, fie că nu s-a modificat esențial. Singurul lucru care ne lipsește și pentru care, am considerat că merită să vă spun toate acestea este conștientizarea.
Laolaltă cu Li Edelkoort, o altă voce feminină s-a făcut auzită pe rețelele de socializare, sugerînd printr-o postare publică ca anul acesta să fim mai conștienți, mai într-ajutători cu cei cu firme mici proprii.
Kirstie Clements a fost ani buni, redactor șef al Vogue Australia și este celebră pentru cartea sa The Vogue Factor apărută în 2013, care a detonat, efectiv sistemul modei internaționale la publicarea sa. Debarcată brusc fără nici o explicație de la redacția revistei, în 2012, Clements a considerat foarte potrivit să demitizeze aspectele glamorous ale aparenței din lumea modei. Ori asta nu avea cum să nu deranjeze.
O citez pe Clements și vă traduc manifestul său, ca să înțelegeți ce mi-aș dori de Crăciun pentru creativii români independenți, lucru care este posibil cu sprijinul fiecăruia dintre noi:
Cumpărați produse făcute local, cumpărați produse hand-made, cumpărați de la cineva pe care îl cunoașteți, cumpărați de la cei care sunt proprii lor angajați.
Iar ca să vă conving, vă aduc astăzi și data viitoare câteva povești de viață și creație a unor persoane pe care le cunosc personal și în care cred.
Fiecare dintre voi aveți libertatea de a alege, poate nu pe ei, dar cu siguranță puteți afla despre lucruri minunate făcute cu suflet în ore, nu puține de muncă și care merită atenția voastră mai mult decât produsele de mall.
Articol editat de Bianca Câmpeanu, 26 noiembrie 2020, 06:00 / actualizat: 26 noiembrie 2020, 8:04
POM sau Port Originea cu Mine are în culisele conceptului ideea omului Oglindă, cel care reflectă mediul său ambiant trăind într-o simbioză cu acesta, de aceea tricourile propuse de ei sunt realizate din bumbac organic certificat, cu respect pentru mediu.
Printurile de pe tricouri sunt realizate în colaborare cu șase artiști români și amprentează subiectiv și creativ ceea ce se vrea un basic în vestimentație, T shirt-ul alb.
Les Levres Rouges sunt un proiect de suflet al designerului sibian Anamaria Șut, plecat dintr-o explorare personală a propriei fizionomii, trecut prin schițe și ajuns la concretețea unor buze roșii de catifea brodate, pe post de accesorii cu multiple întrebuințări în funcție de imaginația purtătoarei.
Pe vremea când plasticul nu exista, păpușile se creau din materiale prietenoase, moi, plăcute. Ideea creatoarei Reka Timea Nandreanu de a crea niște jucării tricotate, pe care copiii le pot manevra cu ușurință, fără a se strica, ca niște prietenii plăcuți la atingere și la dormit este mai mult decît fericită pentru pruncii voștri. Se vede strădania și dragostea pentru lucrul bine făcut.
Meșteșugurile vor rămâne printre singurele noastre șanse de supraviețuire atunci cînd inteligența artificială ne va fi luat tot ce înseamnă ocupațiile convenționale. Pentru Europa, mai ales asta va fi speranța, zona meșteșugurilor fine care nu pot fi replicate de mașinării! ne spune Li Edelkoort.
Călina Langa, fashion designer
Sursă foto: arhiva personală a creatorilor/credit foto: Raluca Ciornea
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.