Guvernul a prezentat Planul Naţional de Redresare și Reziliență
Guvern
Un plan național de redresare dupã criza Covid, care va aduce României peste 30 de miliarde de euro din fonduri europene, a fost pus în dezbatere publicã.
Articol editat de Andrei Cretoiu,
27 noiembrie 2020, 09:31
Un plan național de redresare dupã criza Covid, care va aduce României peste 30 de miliarde de euro din fonduri europene, a fost pus în dezbatere publicã.
Planul ar urma sã asigure dezvoltarea acceleratã a țãrii în urmatorii patru ani. Proiectele ce vor fi realizate în cadrul acestui plan trebuie sã urmãreascã liniile mari trasate la nivel european – digitalizare, protecția mediului și reforme structurale.
Banii de la Uniunea Europeanã vor fi folosiți pentru spitale noi, sute de kilometri de autostrãzi, investiții în infrastructurã școlarã sau pentru digitalizarea administrației.
Planul Național de Relansare și Reziliențã a fost prezentat joi, 26 noiembrie de Guvern, la un eveniment la care a fost prezent și președintele Klaus Iohannis.
Andrei Șerban a urmãrit subiectul și are detalii:
Președintele Klaus Iohannis a atras atenția că Planul Național de Redresare și Reziliență prevede utilizarea a peste 30 de miliarde de euro ca investiții în domeniile cele mai importante ale societății românești.
Klaus Iohannis: Investițiile atât de necesare în infrastructura de sănătate, cu precădere construcția de spitale noi și extinderea celor existente. Propunem investiții suplimentare în infrastructura școlară și fonduri pentru comunitățile locale, inclusiv investiții în digitalizarea administrativă și regenerare urbană. Este timpul să beneficiem de digitalizarea administrației și să accesăm competențele viitorului.”
Premierul Ludovic Orban a subliniat că acest plan este doar o componentă a dezvoltării României, care se va adăuga altor resurse financiare europene.
Ludovic Orban: Toate măsurile, toate programele care sunt incluse în acest Plan Național de Recuperare și Reziliență sunt incluse în coordonare, în complementaritate cu celelalte surse de finanțare de care va beneficia România în perioada care va veni. Vom avea la dispoziție peste 46 de miliarde de euro pentru coeziune, pentru agricultură, pentru Fondul pentru o tranziție justă. De astăzi, acest plan este în dezbatere publică. Societatea civilă poate să vină cu propunerile ei, care vor fi analizate de Guvern, după care planul va fi trimis la Bruxelles.
Foto: arhivă Radio Cluj
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.