Porția de sănătate: Alte rădăcinoase sănătoase, țelina, sfecla și ridichea
Țelina sălbatică era foarte prețuită de romani pentru valoarea sa medicinală.
Țelina de rădăcină este o varietate a țelinei cultivată inițial pentru frunze, denumită apio. Ambele au același conținut de substanțe nutritive, însă bulbul și tulpina țelinei de rădăcină nu conțin betacaroten, substanță prezentă în tulpina verde-închis a celeilalte. Țelina de rădăcină este o sursă bogată de acid folic. Ambele legume oferă vitamina C, potasiu și fibre.
Literatura de specialitate recomandă țelina pentru tratarea afecțiunilor nervoase sau ca remediu hipotensiv, mai ales sub formă de ulei esențial extras din semințe.
De asemenea, este recomandată ca remediu împotriva reumatismului, gutei și artritei.
Efectul său diuretic ajută organismul să elimine excesul de lichid și acidul uric .
Semințele au proprietăți antiseptice fiind utile în tratarea cistitei și altor infecții urinare.
Un pahar de suc de morcovi și țelină, consumat zilnic într-o cură este un bun diuretic.
Articol editat de Bianca Câmpeanu, 28 noiembrie 2020, 00:00 / actualizat: 1 decembrie 2020, 15:18
Ridichea este o plantă din familia cruciferelor cu o rădăcină îngroșată, alungită sau sferică, neagră, roșie sau albă.
Literatura de specialitate recomandă ridichile ca sursă importantă de hrană.
Datorită unor compuși sulfuroși importanți, ridichile au efect anticancerigen. De asemenea sunt indicate pentru afecțiuni ale sistemului hepato-biliar.
Ridichile conțin cantități semnificative de potasiu, sulf, vitamina C, acid folic și seleniu.
Este recomandat să consumăm și partea verde a plantei deoarece ajută digestia.
În funcție de calitatea solului, 100 g de ridichi au numai 24 de kcal, dar sunt foarte sățioase, prin urmare sunt ideale pentru persoanele care doresc să își scadă sau mențină greutatea.
Din ridiche neagră dată pe răzătoare și amestecată cu miere de albine se prepară sirop. Acesta, consumat imediat, are efecte foarte bune pentru sistemul respirator .
Sfecla roșie este încă o plantă minunată de la care se folosește rădăcina, binecunoscută în orice bucătărie. În terapii se utilizează sucul care păstrează intacte toate calitățile plantei. Acesta se poate combina cu suc de morcov, măr, țelină. Sucul de sfeclă roșie are proprietăți antiinfecțioase. Acest suc este recomandat pentru întărire și revitalizare. Se poate consuma în scop curativ, 100 ml de suc în fiecare dimineață, timp de o lună.
Substanțele active importante din sfecla roșie sunt: calciu, sodiu, potasiu, fier, fosfor, vitamina A, B1 , B2 , C.
Frunzele de sfeclă sunt la fel de valoroase, conținând betacaroten, acid folic, potasiu, fier și vitamina C.
Datorită conținutului său complex, sfecla roșie este un aliment nutritiv și energizant, revigorant, reconfortant, remineralizant. Este indicată pentru scăderea tensiunii arteriale și benefică pentru activitatea sistemului gastrointestinal, facilitând digestia. Este un minunat depurativ și are proprietăți diuretice, acționând chiar asupra calculilor renali. Se poate ține cont de acest aliment în profilaxia și combaterea tumorilor.
Totuși, se recomandă ca diabeticii să evite consumul de sfeclă roșie.
Sfatul meu este să optați pentru o dietă bogată în vegetale. Natura este furnizorul nostru de sănătate.
În încheiere, vă mulțumesc și vă doresc tinerețe fără bătrânețe și viață fără de boală!
Angelica Sebe, tehnician nutriționist
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.