Ascultă Radio România Cluj Live

Oasele persoanelor vegane sunt mai fragile

Foto: Dr. Manuel González Reyes/Pixabay

Persoanele care nu consumă carne, în special veganii, sunt mai predispuse la fracturi din cauza aportului scăzut de calciu şi proteine, indică rezultatele unui nou studiu al Universităţii Oxford.

Oasele persoanelor vegane sunt mai fragile
Foto: Foto: Dr. Manuel González Reyes/Pixabay

Articol editat de cristina.rusu, 30 noiembrie 2020, 12:00

Persoanele care nu consumă carne, în special veganii, sunt mai predispuse la fracturi din cauza aportului scăzut de calciu şi proteine, indică rezultatele unui nou studiu al Universităţii Oxford.

Studiul EPIC-Oxford, care a implicat aproape 55.000 de britanici, a concluzionat:

Cei care nu consumă carne, în special veganii, prezintă un risc mai mare de fracturi, în special în zona şoldurilor. Participanţii au fost clasificaţi în patru grupe formate din 29.380 de consumatori de carne, 8.037 consumatori de peşte, 15.499 de vegetarieni şi 1.982 de vegani. Acesta este primul astfel de studiu la scară largă al unui grup de vegetarieni şi vegani, iar concluziile sugerează că sănătatea oaselor veganilor necesită cercetări suplimentare

În cadrul studiului, care a fost publicat în revista „BMC Medicine”, participanţii au fost rugaţi să completeze un chestionar despre dieta alimentară, caracteristicile socio-demografice, stilul de viaţă şi istoricul medical.

Raportul a concluzionat că vegetarienii şi veganii au un risc mai mare de fracturi decât persoanele care consumă carne. Veganii prezintă un risc mai mare de fracturi în general şi de fracturi în anumite zone (şolduri, picioare, vertebre) decât consumatorii de carne.

Cele mai puternice asociaţii sunt observate la fracturile de şold, la care sunt mai predispuşi consumatorii de peşte, vegetarienii şi veganii. Aceste diferenţe pot fi explicate în parte prin IMC-ul mai mic (Indicele de masă corporală) şi aportul mediu mai scăzut de calciu şi proteine.

 

RADOR

Foto: Dr. Manuel González Reyes /Pixabay

Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebooktwitter și instagram.

Etichete:
Beneficiile consumului regulat de ouă
Diverse joi, 20 februarie 2025, 12:00

Beneficiile consumului regulat de ouă

Conform unui nou studiu, consumul regulat de ouă ar putea fi asociat cu un risc mai scăzut de deces din cauza bolilor cardiovasculare în rândul...

Beneficiile consumului regulat de ouă
S-a descoperit o falie masivă care se întinde din Turcia până în Iran
Diverse joi, 20 februarie 2025, 00:00

S-a descoperit o falie masivă care se întinde din Turcia până în Iran

O echipă de oameni de știință germani au identificat o falie geologică masivă care se întinde pe aproximativ 1.500 de kilometri, din sud-estul...

S-a descoperit o falie masivă care se întinde din Turcia până în Iran
Lucky, câinele de salvare din avalanșă a învățat să meargă cu elicopterul
Diverse miercuri, 19 februarie 2025, 16:08

Lucky, câinele de salvare din avalanșă a învățat să meargă cu elicopterul

Asociația Națională a Salvatorilor Montani din România și Salvamont Argeș a organizat cea de-a XI-a ediție a Stagiului Național de Formare...

Lucky, câinele de salvare din avalanșă a învățat să meargă cu elicopterul
Sorana Cîrstea e în optimi la Dubai
Diverse miercuri, 19 februarie 2025, 14:24

Sorana Cîrstea e în optimi la Dubai

Sorana Cîrstea s-a calificat, astăzi, în optimile de finală ale turneului de tenis de la Dubai, competiție dotată cu premii totale de peste...

Sorana Cîrstea e în optimi la Dubai
Diverse miercuri, 19 februarie 2025, 12:00

Trei căni de ceai verde pe zi pot reduce riscul de accident vascular cerebral

Ceaiul verde este adesea etichetat ca fiind doar o versiune sănătoasă a ceaiului, dar multe persoane nu sunt conştiente de beneficiile sale...

Trei căni de ceai verde pe zi pot reduce riscul de accident vascular cerebral
Diverse miercuri, 19 februarie 2025, 12:00

A murit Francesco Rivella, inventatorul cremei Nutella

Francesco Rivella a murit la vârsta de 97 de ani, relatează cotidianul italian „La Repubblica”.   El a fost în special omul din...

A murit Francesco Rivella, inventatorul cremei Nutella
Diverse miercuri, 19 februarie 2025, 00:00

Descoperire „excepțională” în Antarctica

Un progres major pentru paleontologie.   O fosilă aproape completă a craniului celei mai vechi păsări moderne cunoscute a fost descoperită...

Descoperire „excepțională” în Antarctica
Diverse marți, 18 februarie 2025, 12:00

Cinci suplimente alimentare pentru stimularea imunităţii

În sezonul gripei şi răcelilor, prevenţia ne poate proteja de îmbolnăviri. Pentru a evita nasul înfundat, durerile în gât şi febra, trebuie...

Cinci suplimente alimentare pentru stimularea imunităţii