Ascultă Radio România Cluj Live

Despre bucătăria tradițională cu Chef Cătălin Scărlătescu [AUDIO]

Chef Catalin Scarlatescu

Dacă este sărbătoare, atunci să fie sărbătoare până la capăt. Pandemia ne-a cam restricționat ieșirile din casă, a anulat târgurile de Crăciun unde mai puteam degusta fel de fel de preparate culinare tradiționale, însă ce nu ne-a luat este talentul în bucătărie. Un chef renumit ne învață astăzi cum să gătim tradițional și cu gust sarmale.

Despre bucătăria tradițională cu Chef Cătălin Scărlătescu [AUDIO]
Foto: Chef Catalin Scarlatescu

Articol editat de Bianca Câmpeanu, 1 decembrie 2020, 15:10 / actualizat: 2 decembrie 2020, 15:36

Dacă este sărbătoare, atunci să fie sărbătoare până la capăt. Pandemia ne-a cam restricționat ieșirile din casă, a anulat târgurile de Crăciun unde mai puteam degusta fel de fel de preparate culinare tradiționale, însă ce nu ne-a luat este talentul în bucătărie. Un chef renumit ne învață astăzi cum să gătim tradițional și cu gust sarmale.

Pofta de mâncare și de petrecere nu moare niciodată. Indiferent de vremurile pe care le trăim, românii iubesc să se bucure de fiecare sărbătoare în parte, iar mâncarea este elementul pricipal al fiecărui eveniment specific românesc. Chef Cătălin Scărlătescu ne spune cum este bucătăria românească, ce îi lipsește ei și care este prima rețetă tradioțională care îi vine în minte:

Bucătăria românească este practic inexistentă sau foarte prezentă, nu este nimic să spun așa, după 30 de ani de bucătărie nu am găsit nimic foarte românesc. Până și coliva, nu e făcută doar de noi, o fac și grecii, mămăliga nu e de la noi din țară, vine de undeva din America Centrală, porumbul de acolo vine. Ce să vă mai zic, carne au toate popoarele așa că nu știu dacă există ceva românesc. Urmează Crăciunul și eu deja m-am apucat să fac lucruri pentru Crăciun, fac niște teste. O să facem niște pachete foarte generoase pentru Crăciun, iar prima chestie care îmi vine în cap e sarmaua. Poate că sunt și fan sarmale. În funcție de zonă fiecare face sarmaua în felul și forma care e împământenită în zona respectivă. Eu fac rețeta de sarmale pe care am învățat-o de la bunica, o rețetă care nu diferă foarte mult de altele, dar la noi se prăjește ceapa înainte, după care se prăjește și orezul și apoi se amestecă cu carnea. (Chef Cătălin Scărlătescu)

Indiferent că este 1 Decembrie, Crăciun sau Revelion, masa festivă din fiecare casă trebuie să aducă bucurie și pace sufletească, nu doar bucate pe alese.

Fiecare să pună pe masă ce poate și ce își dorește, anul acesta eu nu sunt liber să mă duc la nimic, nici la vreun târg dacă e pentru că noi muncim. Dacă pe vremuri, de 1 decembrie erau deschise târgurile, astăzi cel mai bun și mai frumos lucru este să îți faci târgul acasă, îți chemi doi prieteni sau doi vecini și te apuci și faci ceva de mâncare. Cel mai rapid este să arunci o bucată de carne într-un ceaun să faci gen carne la garniță și gata ai scăpat. Dacă vrei să gătești mai mult sunt variante de toate felurile. Eu am o urare care se spune și acolo la voi: Numai bine, rău la nimeni! Le doresc tuturor doar de bine. (Chef Cătălin Scărlătescu)

Chef Cătălin Scărlătescu îi îndeamnă pe români să gătească tradițonal, să se bucure de rețetele pe care le avem și pe care poate le-am învățat chiar de la bunici.

 

Larisa Hurducaci

Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebooktwitter și instagram.

Etichete:
Parterul unei clădiri dezafectate a fost cuprins de flăcări
Social sâmbătă, 18 ianuarie 2025, 12:35

Parterul unei clădiri dezafectate a fost cuprins de flăcări

O clădire de 13 etaje din municipiul Sibiu, dezafectată, a fost inundată cu fum, în urma unui incendiu izbucnit vineri seara la parterul...

Parterul unei clădiri dezafectate a fost cuprins de flăcări
Mașină răsturnată într-o râpă
Social sâmbătă, 18 ianuarie 2025, 11:15

Mașină răsturnată într-o râpă

Patru persoane au fost transportate la spital în noaptea de vineri spre sâmbătă, după ce au căzut cu maşina într-o vale adâncă de trei...

Mașină răsturnată într-o râpă
Incendiu izbucnit la un utilaj industrial, stins după 8 ore
Social sâmbătă, 18 ianuarie 2025, 10:30

Incendiu izbucnit la un utilaj industrial, stins după 8 ore

Pompierii au reuşit după opt ore să stingă incendiul izbucnit la un utilaj industrial aflat în hala unui producător de componente auto din...

Incendiu izbucnit la un utilaj industrial, stins după 8 ore
Taxe pentru toate maşinile parcate pe domeniul public
Social vineri, 17 ianuarie 2025, 15:22

Taxe pentru toate maşinile parcate pe domeniul public

Edilul a anunţat vineri, 17 ianuarie, într-o conferinţă de presă, introducerea vinietei albastre, cu tarife diferenţiate pentru rezidenţi şi...

Taxe pentru toate maşinile parcate pe domeniul public
Social vineri, 17 ianuarie 2025, 14:41

Sălaj: 100 de insule ecologice pentru colectarea deşeurilor

O sută de insule ecologice digitalizate pentru colectarea deşeurilor au fost amplasate în municipiul Zalău.   Acestea beneficiază de...

Sălaj: 100 de insule ecologice pentru colectarea deşeurilor
Social vineri, 17 ianuarie 2025, 14:29

Oradea, promovată la Viena și Helsinki | FOTO

Visit Oradea își continuă strategia de promovare turistică a destinației la nivel internațional prin participarea la două târguri de turism...

Oradea, promovată la Viena și Helsinki | FOTO
Social vineri, 17 ianuarie 2025, 14:21

100 de containere speciale pentru colectarea deșeurilor textile

Primăria Oradea s-a pregătit pentru implementarea colectării separate a deșeurilor textile, amplasând încă de anul trecut 100 de containere...

100 de containere speciale pentru colectarea deșeurilor textile
Social vineri, 17 ianuarie 2025, 12:57

Poliţiştii protestează în Capitală

Angajaţi din apărare, ordine publică şi siguranţă naţională, dar şi cei din structuri asociative ale rezerviştilor militari s-au strâns,...

Poliţiştii protestează în Capitală