Ascultă Radio România Cluj Live

Despre bucătăria tradițională cu Chef Cătălin Scărlătescu [AUDIO]

Chef Catalin Scarlatescu

Dacă este sărbătoare, atunci să fie sărbătoare până la capăt. Pandemia ne-a cam restricționat ieșirile din casă, a anulat târgurile de Crăciun unde mai puteam degusta fel de fel de preparate culinare tradiționale, însă ce nu ne-a luat este talentul în bucătărie. Un chef renumit ne învață astăzi cum să gătim tradițional și cu gust sarmale.

Despre bucătăria tradițională cu Chef Cătălin Scărlătescu [AUDIO]
Foto: Chef Catalin Scarlatescu

Articol editat de Bianca Câmpeanu, 1 decembrie 2020, 15:10 / actualizat: 2 decembrie 2020, 15:36

Dacă este sărbătoare, atunci să fie sărbătoare până la capăt. Pandemia ne-a cam restricționat ieșirile din casă, a anulat târgurile de Crăciun unde mai puteam degusta fel de fel de preparate culinare tradiționale, însă ce nu ne-a luat este talentul în bucătărie. Un chef renumit ne învață astăzi cum să gătim tradițional și cu gust sarmale.

Pofta de mâncare și de petrecere nu moare niciodată. Indiferent de vremurile pe care le trăim, românii iubesc să se bucure de fiecare sărbătoare în parte, iar mâncarea este elementul pricipal al fiecărui eveniment specific românesc. Chef Cătălin Scărlătescu ne spune cum este bucătăria românească, ce îi lipsește ei și care este prima rețetă tradioțională care îi vine în minte:

Bucătăria românească este practic inexistentă sau foarte prezentă, nu este nimic să spun așa, după 30 de ani de bucătărie nu am găsit nimic foarte românesc. Până și coliva, nu e făcută doar de noi, o fac și grecii, mămăliga nu e de la noi din țară, vine de undeva din America Centrală, porumbul de acolo vine. Ce să vă mai zic, carne au toate popoarele așa că nu știu dacă există ceva românesc. Urmează Crăciunul și eu deja m-am apucat să fac lucruri pentru Crăciun, fac niște teste. O să facem niște pachete foarte generoase pentru Crăciun, iar prima chestie care îmi vine în cap e sarmaua. Poate că sunt și fan sarmale. În funcție de zonă fiecare face sarmaua în felul și forma care e împământenită în zona respectivă. Eu fac rețeta de sarmale pe care am învățat-o de la bunica, o rețetă care nu diferă foarte mult de altele, dar la noi se prăjește ceapa înainte, după care se prăjește și orezul și apoi se amestecă cu carnea. (Chef Cătălin Scărlătescu)

Indiferent că este 1 Decembrie, Crăciun sau Revelion, masa festivă din fiecare casă trebuie să aducă bucurie și pace sufletească, nu doar bucate pe alese.

Fiecare să pună pe masă ce poate și ce își dorește, anul acesta eu nu sunt liber să mă duc la nimic, nici la vreun târg dacă e pentru că noi muncim. Dacă pe vremuri, de 1 decembrie erau deschise târgurile, astăzi cel mai bun și mai frumos lucru este să îți faci târgul acasă, îți chemi doi prieteni sau doi vecini și te apuci și faci ceva de mâncare. Cel mai rapid este să arunci o bucată de carne într-un ceaun să faci gen carne la garniță și gata ai scăpat. Dacă vrei să gătești mai mult sunt variante de toate felurile. Eu am o urare care se spune și acolo la voi: Numai bine, rău la nimeni! Le doresc tuturor doar de bine. (Chef Cătălin Scărlătescu)

Chef Cătălin Scărlătescu îi îndeamnă pe români să gătească tradițonal, să se bucure de rețetele pe care le avem și pe care poate le-am învățat chiar de la bunici.

 

Larisa Hurducaci

Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebooktwitter și instagram.

Etichete:
Căprioară salvată după ce a fost grav rănită de câini
Social luni, 24 februarie 2025, 11:03

Căprioară salvată după ce a fost grav rănită de câini

Jandarmii brașoveni a fost sesizați, printr-un apel la 112, cu privire la faptul că o căprioară a fost grav rănită de câini fără stăpân,...

Căprioară salvată după ce a fost grav rănită de câini
Oradea: Cristian Bădiliță susține o conferință despre Sinodul de la Niceea
Social luni, 24 februarie 2025, 10:56

Oradea: Cristian Bădiliță susține o conferință despre Sinodul de la Niceea

În cadrul conferinţei vor fi supuse dezbaterii: scopul principal al sinodului, soluţionarea unor controverse doctrinare, deciziile sinodului, care...

Oradea: Cristian Bădiliță susține o conferință despre Sinodul de la Niceea
Dezinteres major pentru obiectele de patrimoniu
Social luni, 24 februarie 2025, 10:52

Dezinteres major pentru obiectele de patrimoniu

Monedele de argint din secolul al XIII-lea au fost descoperite în 2021 de trei tineri care le-au predat autorităților. Cele 650 de monede se află...

Dezinteres major pentru obiectele de patrimoniu
MApN: Campanie de informații false, distribuită pe platforme digitale
Social luni, 24 februarie 2025, 09:20

MApN: Campanie de informații false, distribuită pe platforme digitale

Postările de pe Facebook și de pe TikTok acreditează, în mod fals și fără nicio legătură cu realitatea, ideea că cetățenii români vor fi...

MApN: Campanie de informații false, distribuită pe platforme digitale
Social luni, 24 februarie 2025, 00:00

Dragobetele, sărbătoarea iubirii la români – tradiții și obiceiuri străvechi

Dragobetele este un personaj preluat de la vechii daci şi transformat ulterior într-un protector al tinerilor şi patron al iubirii. În anumite...

Dragobetele, sărbătoarea iubirii la români – tradiții și obiceiuri străvechi
Social duminică, 23 februarie 2025, 16:31

10 copii s-au mutat în casă nouă la Crasna

10 copii instituționalizați au parte de câteva zile de un spațiu nou de locuit, în Casa de tip familial ”Maria” din localitatea sălăjeană...

10 copii s-au mutat în casă nouă la Crasna
Social duminică, 23 februarie 2025, 14:20

Nu picați în plasa câștigurilor rapide de bani promovate pe rețelele de socializare!

În Sălaj, ofițerii de investigații criminale întâlnesc tot mai multe cazuri de infracțiuni informatice. Capcanele de pe rețelele de...

Nu picați în plasa câștigurilor rapide de bani promovate pe rețelele de socializare!
Social duminică, 23 februarie 2025, 00:00

Sparanghel de România

Sparanghelul este o legumă care a intrat mai târziu în meniul românilor, care nu sunt obișnuiți să-l consume. Este originar din Europa, nordul...

Sparanghel de România