Ascultă Radio România Cluj Live

Despre bucătăria tradițională cu Chef Cătălin Scărlătescu [AUDIO]

Chef Catalin Scarlatescu

Dacă este sărbătoare, atunci să fie sărbătoare până la capăt. Pandemia ne-a cam restricționat ieșirile din casă, a anulat târgurile de Crăciun unde mai puteam degusta fel de fel de preparate culinare tradiționale, însă ce nu ne-a luat este talentul în bucătărie. Un chef renumit ne învață astăzi cum să gătim tradițional și cu gust sarmale.

Despre bucătăria tradițională cu Chef Cătălin Scărlătescu [AUDIO]
Foto: Chef Catalin Scarlatescu

Articol editat de Bianca Câmpeanu, 1 decembrie 2020, 15:10 / actualizat: 2 decembrie 2020, 15:36

Dacă este sărbătoare, atunci să fie sărbătoare până la capăt. Pandemia ne-a cam restricționat ieșirile din casă, a anulat târgurile de Crăciun unde mai puteam degusta fel de fel de preparate culinare tradiționale, însă ce nu ne-a luat este talentul în bucătărie. Un chef renumit ne învață astăzi cum să gătim tradițional și cu gust sarmale.

Pofta de mâncare și de petrecere nu moare niciodată. Indiferent de vremurile pe care le trăim, românii iubesc să se bucure de fiecare sărbătoare în parte, iar mâncarea este elementul pricipal al fiecărui eveniment specific românesc. Chef Cătălin Scărlătescu ne spune cum este bucătăria românească, ce îi lipsește ei și care este prima rețetă tradioțională care îi vine în minte:

Bucătăria românească este practic inexistentă sau foarte prezentă, nu este nimic să spun așa, după 30 de ani de bucătărie nu am găsit nimic foarte românesc. Până și coliva, nu e făcută doar de noi, o fac și grecii, mămăliga nu e de la noi din țară, vine de undeva din America Centrală, porumbul de acolo vine. Ce să vă mai zic, carne au toate popoarele așa că nu știu dacă există ceva românesc. Urmează Crăciunul și eu deja m-am apucat să fac lucruri pentru Crăciun, fac niște teste. O să facem niște pachete foarte generoase pentru Crăciun, iar prima chestie care îmi vine în cap e sarmaua. Poate că sunt și fan sarmale. În funcție de zonă fiecare face sarmaua în felul și forma care e împământenită în zona respectivă. Eu fac rețeta de sarmale pe care am învățat-o de la bunica, o rețetă care nu diferă foarte mult de altele, dar la noi se prăjește ceapa înainte, după care se prăjește și orezul și apoi se amestecă cu carnea. (Chef Cătălin Scărlătescu)

Indiferent că este 1 Decembrie, Crăciun sau Revelion, masa festivă din fiecare casă trebuie să aducă bucurie și pace sufletească, nu doar bucate pe alese.

Fiecare să pună pe masă ce poate și ce își dorește, anul acesta eu nu sunt liber să mă duc la nimic, nici la vreun târg dacă e pentru că noi muncim. Dacă pe vremuri, de 1 decembrie erau deschise târgurile, astăzi cel mai bun și mai frumos lucru este să îți faci târgul acasă, îți chemi doi prieteni sau doi vecini și te apuci și faci ceva de mâncare. Cel mai rapid este să arunci o bucată de carne într-un ceaun să faci gen carne la garniță și gata ai scăpat. Dacă vrei să gătești mai mult sunt variante de toate felurile. Eu am o urare care se spune și acolo la voi: Numai bine, rău la nimeni! Le doresc tuturor doar de bine. (Chef Cătălin Scărlătescu)

Chef Cătălin Scărlătescu îi îndeamnă pe români să gătească tradițonal, să se bucure de rețetele pe care le avem și pe care poate le-am învățat chiar de la bunici.

 

Larisa Hurducaci

Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebooktwitter și instagram.

Etichete:
Prima zăpadă a dat peste cap rețelele electrice din 10 județe
Social joi, 21 noiembrie 2024, 18:01

Prima zăpadă a dat peste cap rețelele electrice din 10 județe

Peste 70 de echipe de intervenție ale rețelei de distribuție a energiei electrice acționează joi, 21 noiembrie, pentru limitarea efectelor...

Prima zăpadă a dat peste cap rețelele electrice din 10 județe
Ambulanţe noi pentru intervenţii în zone greu accesibile
Social joi, 21 noiembrie 2024, 17:34

Ambulanţe noi pentru intervenţii în zone greu accesibile

Două ambulanţe noi pentru intervenţii în zone greu accesibile au intrat în dotarea Crucii Roşii Române filiala Alba.   Acestea au fost...

Ambulanţe noi pentru intervenţii în zone greu accesibile
Comitet de urgență întrunit din cauza vremii severe
Social joi, 21 noiembrie 2024, 16:42

Comitet de urgență întrunit din cauza vremii severe

Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Bistriţa-Năsăud s-a întrunit joi, 21 noiembrie, în contextul avertizărilor meteo de cod...

Comitet de urgență întrunit din cauza vremii severe
Bulevardul Decebal din Oradea, deschis circulației mai devreme | FOTO
Social joi, 21 noiembrie 2024, 16:32

Bulevardul Decebal din Oradea, deschis circulației mai devreme | FOTO

Vineri, 22 noiembrie, traficul auto și tramvaiele vor reveni pe Bulevardul Decebal, odată cu finalizarea lucrărilor de modernizare a zonei de...

Bulevardul Decebal din Oradea, deschis circulației mai devreme | FOTO
Social joi, 21 noiembrie 2024, 13:22

Pe toate drumurile din județul Sibiu se circulă în condiții de iarnă | UPDATE

Peste 23.000 de persoane din municipiul Sibiu și din alte 70 de localități din județ sunt afectate de întreruperi ale alimentării cu energie...

Pe toate drumurile din județul Sibiu se circulă în condiții de iarnă | UPDATE
Social joi, 21 noiembrie 2024, 12:00

A venit iarna în Maramureș!

Stratul de zăpadă în Munţii Rodnei, la staţia meteorologică Iezer, a ajuns la 25 de centimetri, iar pe toate tronsoanele de drumuri naţionale...

A venit iarna în Maramureș!
Social joi, 21 noiembrie 2024, 11:42

Poșta Română vrea să închirieze oficiile din mediul rural

Desfiinţarea oficiilor poştale nu este o prioritate pentru Poşta Română, ci mai degrabă o necesitate, deoarece sunt unităţi din anumite zone...

Poșta Română vrea să închirieze oficiile din mediul rural
Social joi, 21 noiembrie 2024, 11:29

Județe vizate de cod roșu de viscol puternic

Administraţia Naţională de Meteorologie a emis o atenţionare Cod roşu de viscol puternic, care vizează, pe parcursul zilei de vineri, 22...

Județe vizate de cod roșu de viscol puternic