Ascultă Radio România Cluj Live

Despre bucătăria tradițională cu Chef Cătălin Scărlătescu [AUDIO]

Chef Catalin Scarlatescu

Dacă este sărbătoare, atunci să fie sărbătoare până la capăt. Pandemia ne-a cam restricționat ieșirile din casă, a anulat târgurile de Crăciun unde mai puteam degusta fel de fel de preparate culinare tradiționale, însă ce nu ne-a luat este talentul în bucătărie. Un chef renumit ne învață astăzi cum să gătim tradițional și cu gust sarmale.

Despre bucătăria tradițională cu Chef Cătălin Scărlătescu [AUDIO]
Foto: Chef Catalin Scarlatescu

Articol editat de Bianca Câmpeanu, 1 decembrie 2020, 15:10 / actualizat: 2 decembrie 2020, 15:36

Dacă este sărbătoare, atunci să fie sărbătoare până la capăt. Pandemia ne-a cam restricționat ieșirile din casă, a anulat târgurile de Crăciun unde mai puteam degusta fel de fel de preparate culinare tradiționale, însă ce nu ne-a luat este talentul în bucătărie. Un chef renumit ne învață astăzi cum să gătim tradițional și cu gust sarmale.

Pofta de mâncare și de petrecere nu moare niciodată. Indiferent de vremurile pe care le trăim, românii iubesc să se bucure de fiecare sărbătoare în parte, iar mâncarea este elementul pricipal al fiecărui eveniment specific românesc. Chef Cătălin Scărlătescu ne spune cum este bucătăria românească, ce îi lipsește ei și care este prima rețetă tradioțională care îi vine în minte:

Bucătăria românească este practic inexistentă sau foarte prezentă, nu este nimic să spun așa, după 30 de ani de bucătărie nu am găsit nimic foarte românesc. Până și coliva, nu e făcută doar de noi, o fac și grecii, mămăliga nu e de la noi din țară, vine de undeva din America Centrală, porumbul de acolo vine. Ce să vă mai zic, carne au toate popoarele așa că nu știu dacă există ceva românesc. Urmează Crăciunul și eu deja m-am apucat să fac lucruri pentru Crăciun, fac niște teste. O să facem niște pachete foarte generoase pentru Crăciun, iar prima chestie care îmi vine în cap e sarmaua. Poate că sunt și fan sarmale. În funcție de zonă fiecare face sarmaua în felul și forma care e împământenită în zona respectivă. Eu fac rețeta de sarmale pe care am învățat-o de la bunica, o rețetă care nu diferă foarte mult de altele, dar la noi se prăjește ceapa înainte, după care se prăjește și orezul și apoi se amestecă cu carnea. (Chef Cătălin Scărlătescu)

Indiferent că este 1 Decembrie, Crăciun sau Revelion, masa festivă din fiecare casă trebuie să aducă bucurie și pace sufletească, nu doar bucate pe alese.

Fiecare să pună pe masă ce poate și ce își dorește, anul acesta eu nu sunt liber să mă duc la nimic, nici la vreun târg dacă e pentru că noi muncim. Dacă pe vremuri, de 1 decembrie erau deschise târgurile, astăzi cel mai bun și mai frumos lucru este să îți faci târgul acasă, îți chemi doi prieteni sau doi vecini și te apuci și faci ceva de mâncare. Cel mai rapid este să arunci o bucată de carne într-un ceaun să faci gen carne la garniță și gata ai scăpat. Dacă vrei să gătești mai mult sunt variante de toate felurile. Eu am o urare care se spune și acolo la voi: Numai bine, rău la nimeni! Le doresc tuturor doar de bine. (Chef Cătălin Scărlătescu)

Chef Cătălin Scărlătescu îi îndeamnă pe români să gătească tradițonal, să se bucure de rețetele pe care le avem și pe care poate le-am învățat chiar de la bunici.

 

Larisa Hurducaci

Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebooktwitter și instagram.

Etichete:
Hristos a Înviat! Voi știți de ce ciocnim ouă în prima zi de Paşti?
Social duminică, 20 aprilie 2025, 00:00

Hristos a Înviat! Voi știți de ce ciocnim ouă în prima zi de Paşti?

Am vorbit în Joia Mare de faptul că ouăle roşii ne duc cu gândul la sângele Mântuitorului. În prima zi de Paşti, când ouăle se ciocnesc,...

Hristos a Înviat! Voi știți de ce ciocnim ouă în prima zi de Paşti?
Pomenirea morților în prima zi de Paști
Social duminică, 20 aprilie 2025, 00:00

Pomenirea morților în prima zi de Paști

Un obicei unic în Mărginimea Văii Sebeşului, este sărbătoarea pomenirii morţilor în cimitir, în prima zi de Paşte.   Fiecare preot...

Pomenirea morților în prima zi de Paști
Lumina sfântă de la Ierusalim va fi împărţită credincioşilor la miezul nopţii
Social sâmbătă, 19 aprilie 2025, 12:32

Lumina sfântă de la Ierusalim va fi împărţită credincioşilor la miezul nopţii

Lumina sfântă de Paști, care va fi împărţită credincioşilor la miezul nopţii, în biserici, va fi adusă de la Ierusalim sâmbătă seară,...

Lumina sfântă de la Ierusalim va fi împărţită credincioşilor la miezul nopţii
Sâmbăta Mare din Postul Paștelui – o taină! Tradiții și superstiții
Social sâmbătă, 19 aprilie 2025, 00:00

Sâmbăta Mare din Postul Paștelui – o taină! Tradiții și superstiții

Ultima zi din Săptămâna Patimilor sau Sâmbata Mare, cum mai este ea cunoscută, este o zi extrem de specială. În această zi prăznuim...

Sâmbăta Mare din Postul Paștelui – o taină! Tradiții și superstiții
Social sâmbătă, 19 aprilie 2025, 00:00

Creștinii ortodocși și greco-catolici sunt în Sâmbăta Mare

Creştinii ortodocşi şi greco-catolici sunt în Sâmbăta mare, ultima zi până la sărbătoarea Învierii Domnului. La Ierusalim va avea loc...

Creștinii ortodocși și greco-catolici sunt în Sâmbăta Mare
Social sâmbătă, 19 aprilie 2025, 00:00

Sâmbăta Mare: Cozonacul care a scandalizat gospodinele în perioada interbelică

În Sâmbăta Mare, ultima zi a Postului Paştelui, gospodinele pregătesc cea mai mare parte a bucatelor tradiţionale. Astăzi este sacrificat...

Sâmbăta Mare: Cozonacul care a scandalizat gospodinele în perioada interbelică
Social vineri, 18 aprilie 2025, 12:32

Timpi mari de așteptare la granița cu Bulgaria

MAE se referă atât la minivacanța de Paște şi la cea de 1 Mai, cât și la întreg sezonul estival.   Se anticipează că cel mai aglomerat...

Timpi mari de așteptare la granița cu Bulgaria
Social vineri, 18 aprilie 2025, 10:30

Vinerea Mare – Obiceiuri din Bihor | FOTO

Creștinii ortodocși și greco-catolici sărbătoresc astăzi, Vinerea Mare. Ziua mai este cunoscută în popor ca Vinerea Paștilor, Vinerea Seacă...

Vinerea Mare – Obiceiuri din Bihor | FOTO