Porția de sănătate: Despre cartofi și alte legume sănătoase [AUDIO]
Astăzi vom vorbi despre valoarea nutritivă și curativă a altor legume rădăcinoase.
Articol editat de cristina.rusu, 5 decembrie 2020, 06:00 / actualizat: 9 decembrie 2020, 9:28
Articol editat de cristina.rusu, 5 decembrie 2020, 06:00 / actualizat: 9 decembrie 2020, 9:28
Acest tip de legume sunt recomandate pentru carbohidrații sănătoși pe care îi furnizează.
Cartofii sunt o sursă extraordinară de substanțe nutritive. Aceștia sunt bogați în fibre, vitamine B, minerale, dar și o cantitate apreciabilă de vitamina C. Multe minerale importante, printre care și potasiul, se află în coajă.
Cartofii reprezintă un rezervor de energie apreciabil.
Sucul de cartofi cruzi se folosește ca tratament pentru ulcer sau osteoporoză. Gustul neplăcut al acestui suc se poate îmbunătăți dacă se adaugă puțină miere.
Ceaiul de coajă de cartof, care conține o concentrație mare de potasiu, este recomandat pentru cei care prezintă hipertensiune arterială.
Substanțele active importante care se găsesc în cartofi sunt: amidon , calciu, magneziu, fosfor, fier, mangan, cupru, potasiu, vitamina B1, B2 , B6, A , C , acid folic.
Cel mai sănătos mod de preparare a cartofului este coacerea sau fierberea în coajă.
Cartoful dulce conține în plus vitamina E și betacaroten în cantități apreciabile. Aceste substanțe și celelalte elemente fitochimice din tuberculi fac din cartoful dulce un aliment cu efect anticancerigen. De asemenea este recomandat pentru beneficiile în caz de afecțiuni ale vederii. Se consumă fierți, sub formă de piure sau copți .
Feniculul este cultivat și consumat pentru aroma delicată a frunzelor verde pal care merg de minune cu peștele. De asemenea, semințele se întrebuințează medicinal de mii de ani. Feniculul de Florența este cultivat pentru bulbul său mare, de culoare gri-verzui , cu aroma sa distinctă asemănătoare cu anasonul.
Substanțele active importante sunt: ulei eteric, lipide, zaharuri.
Deși pe plan nutrițional nu reprezintă o sursă importantă de vitamine și minerale, bulbul de fenicul are un conținut scăzut de calorii și ajută la eliminarea din organism a surplusului de fluide.
Se consumă crud, înăbușit sau fiert. Se pot adăuga câteva felii de fenicul în orice salată pentru mai multă savoare.
Preparatele din semințe de fenicul au efecte antiseptice, sedative , carminative , diuretice . Infuzia de fenicul este indicată în laringite, faringite, amigdalite, tuse seacă, astm bronșic, suferințe digestive.
Anghinarea de Ierusalim, cunoscută sub numele de topinambur sau rădăcina soarelui, este o planta erbacee, înrudită îndeaproape cu floarea soarelui.
Rădăcina Soarelui conține A, B1, B2, B6, C, si E pe lângă siliciu, potasiu, calciu, fosfor, fier și zinc. De asemenea conține fructoză, pectină și aminoacizi.
Anghinarea de Ierusalim a fost cultivată de indieni cu mult timp înainte de primul pas pe care l-a făcut Cristofor Columb pe continentul american. Tuberculii plantei seamănă într-o anumită măsură cu cartofii, chiar dacă mugurii lor în creștere seamănă cu mugurii plantei de ghimbir. Datorită gustului lor, similar cu cel al anghinarei clasice sau a merelor, sunt numite și mere de pământ. Se pot consuma crude în salate, dar și gătite.
Studiile efectuate au demonstrat abilitatea acestei plante de a scădea nivelul colesterolului dăunător din organism; de asemenea reglează tensiunea arterială și funcționarea sistemului digestiv. Crește imunitatea organismului și îl alimentează cu energie. Plantele de anghinare sunt recomandate în dieta și tratamentul diabetului, în special în etapele timpurii ale afecțiunii.
Deoarece dietele bogate în aceasta plantă au influențe diuretice ,ele sunt recomandate și în tratamentul afecțiunilor renale. Medicamentele și mâncărurile conținând mere de pământ au proprietăți de protecție deoarece ele stimulează organismul să elimine potențiali agenți toxici cum de exemplu ar fi metalele grele.
Vă recomand o dietă bogată în vegetale. Natura este furnizorul nostru de sănătate.
În încheiere, vă mulțumesc și vă doresc tinerețe fără bătrânețe și viață fără de boală!
Angelica Sebe, tehnician nutriționist
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.