Au trecut 40 de ani fără John Lennon
În noaptea de 8 decembrie 1980, Lennon se afla în compania soției sale, Yoko Ono: cei doi se întorceau în apartamentul lor din Dakota Building, chiar în fața uneia dintre intrările în Central Park pe Strada 72/A, după o zi plină de angajamente. În acea dimineață, celebrul fotograf de portrete Annie Leibovitz fusese în casa cuplului pentru a face o ședință foto, pentru coperta revistei „Rolling Stone” și realizase celebra fotografie în care Lennon, complet gol, o îmbrățișează și o sărută pe Ono, în schimb complet îmbrăcată în negru.
Articol editat de Bianca Câmpeanu, 8 decembrie 2020, 15:36
La 22:50, ora New York-ului, Chapman s-a apropiat de intrarea în Dakota Building. După ce Lennon și Ono au intrat, bărbatul a scos un pistol de calibrul 38 și a tras cinci focuri de armă: patru l-au lovit pe Lennon în spate, unul i-a perforat aorta. Fostul membru al trupei Beatles, sângerând, a ajuns cu greu la agentul de securitate și a pronunțat expresia: „M-au împușcat…”, înainte să își piardă cunoștința. Artistul a fost dus imediat de o patrulă de poliție la Roosevelt Hospital, unde a fost declarat mort la ora 23:15.
În 1969, Lennon a declarat: „Nu mi-e frică să mor, sunt pregătit pentru moarte, pentru că nu cred. Cred că înseamnă doar să cobor dintr-o mașină și să urc în alta„.
După ce l-a împușcat, Chapman nu a fugit, ci a rămas la locul crimei, așteptând poliția și citind „Tânătul Holden” (The Catcher in the Rye), un roman din 1951, scris de J. D. Salinger. El a fost acuzat de crimă de gradul doi și a pledat vinovat, apoi a fost condamnat la închisoare pe viață. În 2000, după executarea pedepsei minime de 20 de ani, cererea de eliberare condiționată a fost refuzată.
Pe 27 august 2020, pentru a unsprezecea oară, un judecător din New York a refuzat eliberarea condiționată a lui Chapman. La 40 de ani de la uciderea lui Lennon, aceasta rămâne încă un mister, deși Chapman a spus că, în calitate de creștin fervent, a vrut să scape de muzicianul care susținuse că Dumnezeu este doar un concept. Tot conform unei mărturii a bărbatului, Chapman a vrut să scape de cel mai celebru om din lume pentru a se elibera de depresia sa cosmică.
Totuși, 40 de ani mai târziu, legenda lui John Lennon continuă să inspire generații și rămâne una dintre cele mai puternice modele produse vreodată de cultura populară, un om care, datorită muzicii și angajamentului său pentru pace, a schimbat lumea. Anul acesta, din cauza pandemiei, nu sunt prevăzute tribute la New York pentru comemorarea sa. (www.ansa.it)
RADOR
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.