Radio Cluj…la modă: Designerul lunii: Roberto Capucci
E foarte greu să operezi o selecție, pentru că nu doar un designer celebru este născut pe parcursul unei luni, dar eu aleg acei oameni care nu merită trecuți cu vederea sau care au reprezentat ceva aparte prin modul special de a crea și de a fi, pur și simplu, în lume.
Unul dintre aceștia este italianul Roberto Capucci. Roberto Capucci s-a născut în data de 2 decembrie 1930. Nefăcând parte din mainstream-ul aclamat al modei, prea puțini îi cunosc creația și sunt familiarizați cu stilul său somptuos și aristocratic.
Articol editat de Bianca Câmpeanu, 10 decembrie 2020, 06:00 / actualizat: 10 decembrie 2020, 8:01
Roberto Capucci este un îndrăgostit etern al ideii de frumos în accepțiunea clasică a acestei noțiuni, așa cum erau grecii, iar momentul întâlnirii cu creația sa, departe în timp, în anii de studenție, m-au făcut să-l îndrăgesc din primul moment.
Am avut apoi șansa nesperată de a vedea o expoziție Capucci la Palatul Schonbrunn la Viena, tot cam pe-atunci, undeva prin 1993. A fost ca un fel de piatră de hotar pentru cum aveam să înțeleg ulterior ideea de modă, și o să vă dați seama, pe parcurs, de ce.
Roberto Capucci a absolvit Accademia di Belle Arti din Roma, iar în anul 1951, la invitația celui care a pus bazele în Italia a ceea ce avea să devină Alta Moda Italiana, Giovanni Battista Giorgini, a intenționat să participe la un spectacol de modă la Florența.
Spun, a intenționat, pentru că acest lucru nu s-a petrecut. Creatorii consacrați ca Sorelle Fontana sau Emilio Schuberth nu l-au creditat pe tânărul artist și au boicotat prezența sa la eveniment. Marchizul Giorgini a avut ideea genială de a-și îmbrăca soția și fiica în creații Capucci pentru a fi văzute, totuși, chiar și într-o formulă neoficială.
Datorită acestei intervenții magistrale, tânărul Capucci și-a vândut toată colecția acolo, pe loc, iar presa străină intrigată de conflict a publicat articole laudative despre creatorul debutant, numindu-l ‘’băiatul minune’’
Deși a vizitat Parisul și chiar a locuit acolo o perioadă, Capucci s-a întors în țara natală și a ales să lucreze acolo.
Abordarea sa preponderent artistică asupra ideii de veșmânt nu i-a permis nici un fel de compromis cu sistemul modei. În momentul cînd industria de pret-a-porter a început să ia avânt, la începutul anilor 80, Capucci a ales să se retragă din ciclul infernal al prezentărilor pe sezoane, întrucât a considerat că-i îngrădeau creativitatea.
Acest lucru nu a însemnat că el a fost mai puțin prolific, dimpotrivă. Nu puține sunt expozițiile în lume care au avut în prim plan creațiile sale fastuoase, colorate, adevărate arhitecturi vestimentare, potrivite unor femei cu personalitate, educație și stil.
Preferința sa pentru veșmintele sculpturale, căutarea unor forme sofisticate, aportul cromatic, având ca sursă permanentă de inspirație natura, de care maestrul a declarat, nu o dată că este îndrăgostit, detaliile savant elaborate, conduc creația sa pe teritoriul modei ca artă, acest fapt nediminuînd cu nimic caracterul purtabil al pieselor.
Intervențiile sale în costumul de scenă nu sunt, de aceea cu nimic mai prejos.
Actrița sa favorită, un fel de muză personală, a cărei frumusețe neostentativă Capucci a admirat-o constant, Silvana Mangano a fost și una dintre purtătoarele creațiilor sale, la fel ca și soprana Raina Kabaivanska, pe care a urmat-o pretutindeni unde concertele o duceau, împreună cu creațiile dedicate ei. Aceasta a și declarat de altfel, într-un interviu că înainte de a-și deschide gura pe scenă pentru a cânta, aparițiile sale uimeau publicul și că îi datorează creatorului optzeci la sută din succesul său.
Vă las cu bine și cu promisiunea că voi continua săptâmâna viitoare!
Călina Langa. fashion designer
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.