Povestea piticilor din Wroclaw [AUDIO]
Gruparea cunoscută ca Alternativa Portocalie şi-a propus să ofere o variantă de a se opune regimului comunist prin mijloace paşnice. Făceau asta în felul lor propriu, cu elemente absurde, astfel încât autorităţile să se facă de râs atunci când trec la investigaţii. Practic, atunci când în spaţiul public apărea un slogan anticomunist, pe care poliţia îl acoperea pentru a-l cenzura, apăreau cei din Alternativa Portocalie cu grafitti-ul unui pitic. După cum a rezumat unul din membrii săi atunci când a fost arestat:
Articol editat de cristina.rusu, 13 decembrie 2020, 06:00 / actualizat: 19 decembrie 2020, 12:07
Teza e sloganul; antiteza e elementul de acoperire; sinteza e piticul. Cantitatea se transformă în calitate: cu cât mai mulţi pitici, cu atât mai bine.
În curând peste 1000 de desene au apărut în oraş şi ne putem imagina consternarea omului legii când la o audiere trebuia să-l întrebe pe „suspect” ce a vrut să spună cu piticul, acest element distructiv.
În 2001, în amintirea demonstraţiilor organizate de Alternativa Portocalie, mascota lor a primit o statuie în Wroclaw. Aşa a apărut Papa Krasnal, tatăl piticilor.
4 ani mai târziu au fost comandaţi încă 5 pitici în punctele turistice majore ale oraşului. Ceea ce s-a întâmplat de atunci se poate descrie doar prin cuvântul cascadă.
Astăzi în Wroclaw se găsesc peste 300 de omuleţi. Numărul lor e în continuă creştere (deşi uneori mai dispar, luaţi probabil ca suvenir de turişti). Îi putem întâlni la colţ de stradă, pe alei lăturalnice, cocoţaţi pe stâlpi şi chiar în pragul uşilor, formând practic o a doua populaţie a oraşului.
Populaţia unui oraş e formată din fel şi fel de oameni, o diversitate pe care o reflectă şi piticii. Astfel există piticul profesor, turist, brutar sau aviator. Îi găsim în gară, grăbindu-se să prindă trenul, ori stând de pază înaintea monumentelor, cu sabia în mână.
În magazine se găsesc hărţi ale oraşului pe care sunt marcate micile statui, iar cu descoperirea lor se poate petrece în mod plăcut, după afirmaţiile celor care au încercat, o zi întreagă.
Andrea Nagy
Foto: captură video YouTube
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal. Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.