Reguli comune, în UE, pentru cernelurile folosite la tatuaje și machiaj permanent
După o perioadă de tranziție de 12 luni, acestea vor introduce limite chimice maxime pentru cernelurile utilizate sau vândute în UE pentru injectarea în piele.
Articol editat de cristina.rusu, 15 decembrie 2020, 12:47
Tatuajele sunt din ce în ce mai populare în Europa, a comentat comisarul Virginijus Sinkevicius, responsabil de ambiția de „poluare zero” a Comisiei Europene.
Ori, substanțele chimice toxice găsite în cernelurile pentru tatuaje pot, pe lângă alergii și probleme ale pielii, să provoace alte efecte dăunătoare, cum ar fi cancerul.
Comisia observă că, deși coloranții folosiți în amestecuri rămân aproape în mare parte aproape de zona tatuată, astfel încât designul să rămână vizibil, ingredientele solubile din amestec se împrăştie rapid în corp. Prin urmare, întregul corp este expus riscurilor potențiale ale acestor substanțe vreme îndelungată.
Coloranţii înşişi pot reacționa și la expunerea la soare, de exemplu, eliberând substanțe nocive. Agenția Europeană pentru Produse Chimice a pregătit dosarul, în colaborare cu mai multe state membre. Noua reglementare stabilește concentrațiile maxime pentru o listă întreagă de metale (mercur, nichel, cupru etc.), printre altele.
Unii pigmenți vor fi interzişi după un an suplimentar de tranziție.
RADOR
Foto: arhivă Radio Cluj
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.