Prima pagină » Diverse » Autoritățile de la Kiev cer ca Cernobîlul să devină patrimoniu UNESCO
Autoritățile de la Kiev cer ca Cernobîlul să devină patrimoniu UNESCO
Cernobîl
Ruinele celui mai grav dezastru nuclear din istorie ar putea deveni patrimoniu mondial UNESCO.
Articol editat de cristina.rusu,
17 decembrie 2020, 06:00 / actualizat: 17 decembrie 2020, 7:30
Ruinele celui mai grav dezastru nuclear din istorie ar putea deveni patrimoniu mondial UNESCO.
Noul ministru al Culturii ucrainean, Oleksandr Tkatcenko, a lansat propunerea de înregistrare a zonei de excludere de la Cernobîl, pentru a evita ca situl să fie distrus de vremea rea și de turiști, care sosesc aici de ani buni, mânați de curiozitate.
Oficialii speră ca recunoașterea de către agenția culturală a ONU să sporească atracția turistică și, la rândul său, să consolideze eforturile de conservare a clădirilor învechite din apropiere.
Zona Cernobâlului este și în prezent o atracție celebră în întreaga lume. Turiștii vin în Ucraina pentru aceasta. Din păcate, acest loc nu are statut oficial și, dacă ar deveni un patrimoniu mondial UNESCO, ar putea fi un lucru pozitiv, explică Maksim Polivko, ghid în zona de excludere.
Un număr record de 124.000 de turiști au vizitat zona anul trecut, inclusiv 100.000 de străini, curioși după apariția popularului serial de televiziune.
Explozia celui de-al patrulea reactor al centralei nucleare, în aprilie 1986, a lăsat zone din țară și din apropiatul Belarus puternic contaminate, ducând la crearea unei zone de excludere la fel de mare precum Luxemburgul.
De fapt, înconjoară centrala electrică pe o rază de 30 de kilometri și dacă ar deveni un patrimoniu UNESCO, ar intra pe lista în care găsim – printre altele – Taj Mahal, Turnul din Pisa sau Palatul Versailles.
RADOR
Foto: arhivă Radio Cluj
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.