Acesta consideră că hotărârea nu este legală. În susținerea afirmațiilor sale, reprezentantul UDMR Bihor a invocat Codul Administrativ. El a arătat că proiectul de hotărâre a fost postat în dezbatere publică pe site-ul Consiliului Județean Bihor abia luni seara și el acuză și faptul că materialele nu au ajuns, în termen legal, pe ordinea de zi a instituției județene. În acest context, în perioada următoare, UDMR Bihor a anunțat că va depune o acțiune în instanța de Contencios administrativ:
Din punctul nostru de vedere și al specialiștilor cu care ne-am consultat, această decizie este nelegală. Susținem afirmațiile noastre cu foarte multe argumente juridice. Deci, vom finaliza această acțiune în perioada următoare și vom depune o acțiune în contencios pentru abrogarea acestor două reglementări legate de desființarea personalității juridice a revistei Familia și Varad.
Dacă cineva nu iubește cultura sau nu frecventeză instituții de cultură, atunci nu înseamnă că nu trebuie să îi recunoști necesitatea. Cultura este despre civilizație, este despre ce societate ne dorim. Fără cultură o să avem o societate pe care sunt sigur că nu ne-o dorim. Deci, importanța culturii nu este măsurabilă în bani, în economii. Nu este o firmă, o societate comercială în care dacă pui un leu, trebuie să scoți un leu și zece bani. Cultura este cu totul și cu totul altceva, a spus Cseke Attila.
În plus, Cseke Attila s-a întrebat ce s-ar fi întâmplat dacă această măsură a desființării personalității juridice a revistei Familia și Varad ar fi fost făcută de un președinte de Consiliu Județean de la UDMR.
Cum era catalogat un om politic maghiar dacă ar fi avut această inițiativă a pierderii personalității juridice a revistei Familia care are 155 de ani și care a fost fondată la Pesta, de către Iosif Vulcan, și în care a apărut prima poezie a lui Miai Eminescu, de fapt, Mihai Eminovici. Inclusiv numele de Eminescu se datorează Revistei Familia și lui Iosif Vulcan. Aceasta doar ca să spunem de tradiția revistei Familia. Referitor a revista Varad, care este o revistă literară a comunității maghiare, știți bine că s-a oferit n discuție această posibilitate de a rămâne la bugetul pe care CJ îl dorește și în interiorul Bibliotecii Județene. Publicația Varad are și acum o finanțare europeană, dar conducerea ei dorea să acceseze și alte fonduri. Deci, ei nu au cerut mila nimănui, ci posibilitatea de a aduce venituri proprii, pe munca lor proprie, inclusiv prin accesare de fonduri. S-a refuzat și acest lucru, a spus Cseke Attila.
Crina Dobocan
Foto: arhivă Radio Cluj
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.