Radio Cluj…la modă: Designerul lunii: Roberto Capucci
El însuși a declarat într-un interviu că o anume rochie a sa, a luat nu mai puțin de cinci luni de muncă.
Cu părerea de rău că nu prea există imagini de bună calitate, cu creațiile sale, vă invit totuși să dați un search pe google dacă povestea noastră de azi vă va incita curiozitatea.
Articol editat de Bianca Câmpeanu, 17 decembrie 2020, 06:00 / actualizat: 17 decembrie 2020, 11:40
Putem să ne imaginăm firesc, că o piesă care ia atâta timp pentru concept și execuție, nu are cum să semene cu nimic din ce se poate vedea în mall sau alte magazine cu profil de fashion chiar dacă sunt de lux.
Tocmai acesta reprezintă motivul pentru care opera sa poate fi situată mai degrabă la nivel artei și nu în cel al modei comerciale. Creația sa poate fi situată în sectorul haute couture, cel de care moda comercială s-a descotorosit de la mijlocul sec. XX. Divizia haute couture a părut la acea vreme ceva vetust și deloc în pas cu spiritul vremurilor alerte în care lumea începuse să trăiască. Cu toate acestea, divizia haute couture a caselor de modă este singura păstrătoare a caracterului care apropie moda de artă.
Creațiile Roberto Capucci pot fi foarte bine privite ca un fel de sculpturi vestimentare deoarece unul dintre atributele esențiale ale acestora îl reprezintă volumetria care se regăsește în mai toate piesele creatorului.
Corpul feminin este doar punctul de referință de care se ține seama, deși câteodată rochiile surclasează orice convenție legată de aparență, acest lucru făcându-i pe mulți să considere creația sa drept futuristă, mai ales în perioada când creația sa era la apogeu.
Nu mă consider un croitor sau un designer– a declarat creatorul – ci mai degrabă un artizan care caută moduri noi de a folosi materialul, așa cum sculptorul folosește lutul.’
Linii și forme geometrice, straturi de material suprapuse, ca un fel de pagode vestimentare, multă culoare, vie și saturată, preferința pentru materiale rigide care ajută construcția formelor sculpturale sunt câteva dintre caracteristicile de bază ale creației lui Capucci.
Un factor determinant pentru parcursul său profesional a fost călătoria din India din anul 1970, care l-a inspirat pe creator în ceea ce a reprezentat cromatica bogată pe care avea s-o folosească și asocierile îndrăznețe de culoare.
Căutînd surse de imagine, pentru astăzi, am observat că tot ceea ce reprezintă creația sa în imagine este supusă unor restricții de folosire majore, iar sursa cea mai bună pentru cei curioși este chiar site-ul Fundației Roberto Capucci, unde puteți admira în voie, atât parcursul biografic și poze din tinerețe ale sale, dar și minunatele sale veșminte care-ți taie respirația.
Creatorul, deși la prima vedere cu o aparență de modestie, este un om care își cunoștea perfect valoarea de profesionist, iar cele spuse mai sus nu fac decât să confirme acest lucru.
O altă întâmplare pentru final, pe care vreau să o aduc în discuție, este legată de crearea rochiei cu care Rita Levi Montalcini, câștigătoarea premiului Nobel pentru medicină în anul 1988 s-a prezentat la ceremonia de decernare a premiului.
Capucci povestește calm, că i s-ar fi spus că aceasta s-ar fi exprimat că i-ar plăcea să poarte o creație de-a sa, într-un oarecare context social, iar replica sa a fost că dacă dorește acest lucru să îl caute, ceea ce Rita Montalcini-Levi a și făcut.
Pentru oricine privește acest lucru ca o aroganță trebuie precizat din nou, că Roberto Capucci era perfect conștient de ceea ce el putea oferi, iar faptul că nu a făcut el primul pas dovedește, dimpotrivă, o noblețe prin intermediul căreia femeia are dreptul să aleagă și să solicite.
Să ne vedem cu bine pe data viitoare!
Călina Langa, fashion designer
Sursă foto Book Collezioni nr. 78 toamnă iarnă
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.