De departe, desființarea personalității juridice a revistei Familia a stârnit reacții dure. Într-un reportaj realizat de Radio Cluj, scriitorii Varujan Vosganian, Traian Ștef și Ioan Moldovan, vorbesc despre efectele pe care le are această decizie.
Subliniez că situația legată de revista Familia nu este o problemă locală a județului Bihor. Revista face parte din patrimoniul cultural național și orice atingere a prestigiulu, a identității acestei reviste, este o problemă ce privește întreaga națiune. Și nu exagerez! Revista Familia a fost înființată la 1865. Acolo a debutat Mihai Eminescu, George Coșbuc, acolo au scris de la Vasile Alecsandri și Bogdan Petriceicu Hașdeu și până la Octavian Goga, mari cărturari, scriitori ai neamului românesc (Varujan Vosganian).
Aceasta este părerea exprimată de scriitorul Varujan Vosganian, vicepreședintele Uniunii Scriitorilor din România. Nu este însă prima încercare a autorităților din Bihor de a știrbi prestigiul Revistei Familia. S-a mai întâmplat în anii trecuți, atunci fără succes. De această dată, Ilie Bolojan, președintele Consiliului Județean Bihor, a reușit. Decizia de a anula statutul juridic al publicației și de a o trece în subordinea Bibiotecii Județene ,,Gheorghe Șincai” a șocat lumea culturală orădeană și națională.
Înțeleg că e vorba de o economie pe care Consiliul Județean Bihor dorește să o facă. Această reducere se putea face și păstrând revista Familia așa cum e. Pentru că, în două întâlniri succesive, conducerea revistei a accepat reducerile de personal, și implicit economiile financiare. Eu cred că e vorba, mai degrabă, de o neînțelegere a importanței culturii. Pierderea personalității juricide de către revista Familia și mutarea ei într-un compartiment al Bibliotecii Județene Gheorghe Șincai, nu este doar o chestiune birocratică. Este o problemă legată de organizarea și participarea redactorilor la evenimente culturale. Nu vorbesc de faptul că sponsorizările vor fi mai greu de făcut și asta ar însemna și o anume decuplare de la viața literară. Și peste toate acestea, vor fi ingerințe permanente în activitatea editorială, în deciziile redactorilor și poate că asta va duce și o reducere a numărului de apariții pe an și la o anumită ezitare a altor scriitori reprezentativi de a colabora.
Ceea ce mă surprinde este pasivitatea Uniunii Democrate a Maghiarilor din România pentru că nu numai Revista Familia e în situația aceasta, ci și revista de limbă maghiară Varad. Nu înțeleg de ce maghiarii care sunt implicați acum în negocierile de la vârf cu PNL nu au reacționat și nu au pus o condiție legată de încetarea agresiunii la aceste reviste. (Varujan Vosganian).
Redactorul șef al revistei Familia, scriitorul Traian Ștef, și-a dat demisia de onoare.
Pentru că nu am fost de acord cu această hotărâre, și am anunțat și public că nu sunt de accord, am însoțit-o de demisia mea din funcție de redactor șef al revistei. Părerea mea este că Revista Familia merita mai mult respect pentru că este revista de cultură bihoreană cu cea mai mare vizibilitate la nivel național. Dacă vorbim în termeni fotbalistici, revista era în Liga I. Este una dintre cele mai bune reviste din țară. O revistă își asigură prestigiul și prin felul în care este tratată de autoritățile locale, dar și prin numele celui care o conduce. Iar numele lui Ioan Moldovan este unul apreciat și recunoscut. A luat toate premiile, iar acum este nominalizat la premiul național Mihai Eminescu. Și el va fi de acum un simplu redactor. Noi nu putem transforma revista într-una de integrame sau de cusături. Revista este una de elită. Revistele literare își au publicul lor. Și în mediul online, avea peste 17.000 de accesări pe site-ul revistei. Nu se poate spune că revista nu este citită sau apreciată. (Traian Ștef)
Am stat de vorbă și cu Ioan Moldovan, de acum fostul director al Revistei Familia. Acesta consideră nu se reduc cheltuilelile prin trecerea în subordinea Bibliotecii Județene, ca două compartimente. Acesta a subliniat că revista are o tradiție strălucită, dar și un prezent apreciat de scriitori și de lumea culturală.
În plus, Moldovan a evidențiat faptul că ceea ce nu au făcut comuniștii a făcut Ilie Bolojan.
Și în perioada Interbelică s-a constituit ca una dintre publicațiile importante. Chiar și în Regimul Comunist a fost socotită ca o instituție de cultură, nu doar de interes județean. (Ioan Moldovan)
Scriitori, iubitori de cultură și reprezentanți ai unor instituții de cultură speră că revista „Familia” își va continua, în orice condiții, drumul ei drept în literatura română.
Crina Dobocan
Foto: Facebook
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.