Filmul de weekend: Todo sobre mi madre, de Pedro Almodóvar pe tiff unlimited
Patru filme regizate de unul dintre cei mai influenți regizori contemporani, Pedro Almodóvar, sunt disponibile între 17 și 20 decembrie 2020, pe TIFF Unlimited. Focus Almodóvar, eveniment oferit în parteneriat cu Ambasada Spaniei la București, vine cu filme provocatoare și multipremiate. În fiecare seară, de la ora 20:00, este difuzat câte un film pe unlimited.tiff.ro, cu acces gratuit timp de 24 de ore.
Duminică seara vă recomand să nu ratați una dintre cele mai cunoscute pelicule regizate de Almodovar, Todo sobre mi madre/ Totul despre mama mea. A fost lansat în 1999 și este probabil primul film la care m-au impresionat elementele care au devenit semnătura inconfundabilă a regizorului: delicatețea cu care se știe apropia de personajele feminine și predilecția pentru utilizarea culorii roșii. Intensă și vibrantă este povestea din acest film, o poveste despre iubire, suferință și prietenie. Manuela este martora accidentului de maşină în care fiul ei, Estéban, îşi pierde viaţa în ziua în care împlinea 17 ani, încercînd să obțină un autograf de la o actriță de teatru. Ea coordona centrul de transplant al unui spital din Madrid și destinul o pune în fața acestei întîmplări cumplite: trebuie să semneze actul prin care consimte ca organele propriului copil să fie donate pentru transplant. În jurnalul lui Estéban, descoperă că cea mai mare dorinţă a lui fusese să știe cine a fost tatăl lui. Manuela i-a ascuns faptul că acesta era transsexual, nici el nu știa de existența copilului, așa că pleacă în căutarea lui la Barcelona. Acolo dă peste prietene vechi și își face altele noi, povestea o apropie inclusiv de actrița care a refuzat autograful fiului său.
”O femeie ar face orice să nu rămînă singură”, spune la un moment dat un personaj din film. Dar, de fapt, fiecare femeie din film e cît se poate de singură. Le unește solidaritatea și prietenia dintre ele, iar asta le face să devină mai puternice împreună.
Premiul pentru regie la Cannes; Oscar, Globul de Aur și BAFTA pentru Cel mai bun film străin; șase Premii Goya, inclusiv pentru Cel mai bun film
Anca Mureșan Bota
Articol editat de Bianca Câmpeanu, 19 decembrie 2020, 06:00 / actualizat: 19 decembrie 2020, 12:03