Porția de sănătate: Principii sănătoase pentru sărbători armonioase
În mod tradițional, fiecare popor sărbătorește diferit în ocazii speciale.
Articol editat de Bianca Câmpeanu, 19 decembrie 2020, 06:00 / actualizat: 22 decembrie 2020, 9:30
Tradițiile și obiceiurile alimentare ale românilor cu această ocazie sunt diversificate și multiple. Dintre acestea putem enumera: sarmale, piftie, cârnați, friptură de porc, salata boeuf, diverse prăjituri.
Este destul de „complicat” pentru organismul uman să proceseze, mai ales după perioada postului, o cantitate mare și foarte diversificată de alimente ca aceea pe care o consumăm în zilele festive .
Pentru ca această sărbătoare să ne aducă cu adevărat liniște, sănătate și bucurie, așa cum ne dorim de fiecare dată, trebuie să ne gândim ca ceea ce punem pe masă să fie spre sănătate.
A păstra sănătatea este o datorie morală şi religioasă, sănătatea este baza tuturor virtuţilor sociale şi ele nu mai pot fi utile atunci când nu suntem bine. scria Samuel Johnson.
O zi de sărbătoare nu trebuie să difere foarte mult de una obișnuită. Nu este sănătos ca la o singură masă să mâncăm o cantitate de alimente pe care în mod normal am fi consumat-o de-a lungul întregii zile.
Alimentația sănătoasă înseamnă un consum moderat dar variat de alimente preparate culinar pe care le dorim apetisante, gustoase și sigure, repartizate în trei mese principale și eventual două gustări. Așadar, dacă ne pregătim să avem o masă de sărbătoare, cel mai bine ar fi să o organizăm la prânz și nu seara. Având în vedere că vom mânca cantități mai mari de alimente putem să renunțăm în acea zi la gustări și la masa de seară. Rezultă că vom servi un mic dejun ușor, compus din fructe, semințe și eventual cereale .
Masa festivă va putea conține cam 50% glucide, 20% proteine, 30% grasimi. Referindu-ne la cantitatea de calorii, vom putea consuma la această masă, in condițiile specificate mai sus, aproximativ 1500 kcal.
Detaliat: 2 linguri de salată boeuf, 100 g preparate pe bază de carne, sarmale 3 buc sau friptură 150 g cu garnitură de legume, doua felii mici de pâine, 3 bucăți mici de prăjitură de casă. Este de preferat să consumăm verdețuri si legume: roșii, ceapă verde, ridichi, pătrunjel, condimente. Aportul mărit de enzime din legume va îmbunătăți procesul digestiv.
Să ținem cont că grasimile incetinesc digestia și pot provoca, în combinație cu alte alimente, indigestie. Ca urmare, vom renunța pe cât posibil la unt, smântână, slănină, înghețată, creme, maioneză.
De asemenea, vom consuma băuturi în cantitate mică. Apa băută în timpul mesei diluează sucurile gastrice și îngreunează sistemul digestiv. Băuturile alcoolice sunt permise în limita a: 30 ml țuica sau 130 ml vin sau 330 ml bere. Băuturile dulci, carbogazoase nu sunt recumandate .
Grijă deosebită trebuie să avem în ceea ce privește cantitatea de sare adăugată.
Toate aceste recomandări sunt valabile pentru persoanele sănătoase, care nu suferă de obezitate, diabet, hipertensiune arterială. Persoanele bolnave, care urmează un regim alimentar, vor proceda in consecință.
După servirea mesei, masajul abdomenului sub formă de cercuri, de la dreapta la stânga, repetate de 20-30 ori și o scurtă plimbare ne vor fi de ajutor .
Chinezii spun: Fă 100 de pași după masă și poți trăi 99 de ani.
Fiecare dintre noi să adopte o conduită alimentară care să genereze sănătate, energie și bucurie.
O alimentație diversificată și echilibrată cantitativ poate să aducă necesarul optim de nutrienți .
În încheiere, vă mulțumesc și vă doresc tinerețe fără bătrânețe și viață fără de boală!
Angelica Sebe, tehnician nutriționist
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.