Incluziv: Manualul judecătorului Cristi Danileţ a fost accesibilizat [AUDIO/VIDEO]
Cele 15 capitole ale manualului au fost adaptate în 127 de înregistrări video în limba semnelor, însoţite de o descriere simplificată. Proiectul a inclus de asemeni întocmirea unui glosar de termeni juridici în limba semnelor române. Surzii care nu înţeleg conceptele juridice de bază sunt expuşi riscului atunci când semnează acte care îi vizează în mod direct, spune Gelu Bogdan, preşedinte al Asociaţiei Naţionale a Interpreţilor în Limbaj Mimico-Gestual:
Articol editat de cristina.rusu, 22 decembrie 2020, 10:19
Dacă pentru auzitori e mai greu să înţeleagă textele scrise din domeniul juridic, cu atât mai greu e pentru surzi. De aceea este nevoie de această accesibilizare, de traducerea în limba semnelor române, pentru ca ei să fie cetăţeni responsabili şi să li se respecte drepturile. Sunt multe persoane surde care au avut de suferit din cauza faptului că nu cunoşteau legea. Au fost chiar şi cazuri în care persoane surde şi-au pierdut casa pentru că au semnat acte fără să înţeleagă ceea ce semnează. De aceea sper că aceste informaţii de bază în domeniul juridic să ajute surzii să aibă o viaţă mai bună şi să trăiască mai în siguranţă, Gelu Bogdan.
Dacă pentru nevăzători adaptarea a presupus o simplă lectură cu voce tare, mult mai dificilă a fost realizarea versiunii pentru cei cu deficienţe de auz. Judecătorul Cristi Danileţ a început să înveţe limba semnelor române pentru a înţelege modificările care vor fi aduse textului în procesul de traducere:
În cunoştinţele noastre generale lipsesc multe noţiuni legate de reguli şi legi. Lumea ştie regulile de bun simţ de acasă, uneori regulile de la şcoală, regulile de pe stradă şi cam atât. În ultimii ani mi-am dat seama că suntem într-un impas. De exemplu sunt reguli de urmat în mediul online, pentru că am pus la dispoziţia tuturor copiilor telefoane, tablete, dar nu le-am explicat şi regulile de utilizare a lor. Apoi, începând cu vârsta de 14 ani, orice tânăr în România trebuie să respecte Codul Penal: o lege extrem de serioasă, pentru că dacă încălcăm o singură dispoziţie din ea, putem să avem dosar penal, adică să fim interogaţi de către poliţie, să fim apoi duşi la procuror şi în cele din urmă să fim sancţionaţi de către un judecător. Legile sunt obligatorii pentru toată lumea. De aceea ne-am asumat să adunăm cele mai importante legi, să le împărţim pe capitole şi să le prezentăm publicului larg, dar în special copiilor şi tinerilor, pe înţelesul lor.
Traducerea unui manual de educaţie juridică în limbajul surzilor este un lucru extrem de greu. Noi, auzitorii, nu prea ştim foarte multe lucruri despre cultura surzilor. Acum am realizat că sunt cuvinte care pot avea alte înţelesuri pentru ei, că frazele trebuie să fie construite într-un anumit mod, că diverse forme de exprimare pe care noi auzitorii le folosim pentru surzi nu sunt uşor de înţeles”, Cristi Danileţ.
Nevăzătorii pot consulta manualul de educaţie juridică pentru liceeni AICI:
https://www.youtube.com/playlist?list=PL0h3QJW_-NaIjrIf4YrL4efIhiKNHYXYu
Versiunea în limba semnelor române este disponibilă AICI:
Andrea Nagy
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.