24 decembrie – Ajunul Crăciunului
Creştinii sunt astăzi în Ajunul Crăciunului, când se fac ultimele pregătiri pentru sărbătoarea Naşterii Domnului.
Articol editat de cristina.rusu, 24 decembrie 2020, 06:00 / actualizat: 24 decembrie 2020, 10:02
Articol editat de cristina.rusu, 24 decembrie 2020, 06:00 / actualizat: 24 decembrie 2020, 10:02
Crăciunul este sărbătoarea cu cele mai multe obiceiuri populare, pentru că are cea mai mare încărcătură de bucurii. Acest sentiment vine din credinţa creştină străveche că naşterea lui Isus este semnul iubirii lui Dumnezeu pentru oameni.
Gospodinele pregătesc covrigei şi colaci care, în tradiţia populară trebuie să amintească de înfăşurarea unei mâini cu degetele întinse aparţinând Crăciunesei, care a ajutat-o pe Maica Domnului la naşterea pruncului şi căreia i-au fost tăiate mâinile.
Tot în 24 decembrie, se pregătesc turtele cu nucă şi cânepă, numite şi ”scutecele Domnului”.
Împodobirea mesei din seara de Ajun diferă de la o zonă la alta, dar are în comun faptul că toate bucatele sunt de post şi trebuie binecuvântate de preot înainte de a fi consumate.
În popor se spune că în Ajunul Crăciunului trebuie ţinut un post aspru, iar oamenii să mănânce abia atunci când se iveşte prima stea de seară, care aminteşte de cea văzută de magii de la Răsărit. Astfel, vor fi sănătoşi şi vor avea mai mult noroc.
Încă din timpuri străvechi, în noaptea de Ajun nu e bine să dormi pe paie sau prin fân în grajdul animalelor, fiindcă în această noapte boii vorbesc între ei despre Mântuitorul Hristos, care s-a născut în iesle și pe care aceștia l-au încălzit cu suflarea lor.
Se spune că în Ajun de Crăciun cerurile se deschid, dar această minune nu poate fi văzută decât de oamenii credincioși.
Copiii îl aşteaptă nerăbdători pe Moş Crăciun să le lase darul dorit sub brad, iar în dimineaţa de Crăciun cei însufleţiţi de credinţă umblă cu Steaua, în amintirea celor trei magi care au fost călăuziţi de o stea spre ieslea din Bethleem, unde s-a născut pruncul Isus.
Istoria evanghelică a naşterii Domnului se va auzi în biserică la liturghia de Crăciun, oficiată în bisericile ortodoxe în dimineaţa de 25 decembrie, iar în cele catolice şi protestante la miezul nopţii.
Foto: Gerd Altmann/Pixabay
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.