Prima pagină » Cultural » Noi obiecte adăugate pe lista patrimoniului imaterial UNESCO
Noi obiecte adăugate pe lista patrimoniului imaterial UNESCO
Foto: Anthony Beck /Pexels
Lista patrimoniului imaterial UNESCO a fost completată cu sauna finlandeză, ftira malteză şi cântatul la corn.
Articol editat de Bianca Câmpeanu,
25 decembrie 2020, 11:36 / actualizat: 25 decembrie 2020, 14:18
Lista patrimoniului imaterial UNESCO a fost completată cu sauna finlandeză, ftira malteză şi cântatul la corn.
Anul acesta, tradiția saunei finlandeze a fost adăugată pe lista patrimoniului imaterial UNESCO. În viaţa finlandezilor, sauna joacă un rol important atât ca practică zilnică, cât şi ca hobby și ca mod de relaxare și de comunicare culturală. Trebuie subliniat că Finlanda are 3,3 milioane de saune la 5,5 milioane de oameni.
Pe lângă sauna finlandeză, pe lista patrimoniului UNESCO au mai fost adăugate şi:
– Ftira – o pâine tradițională malteză plată cu propriile sale tradiții de gătit. Ftira a apărut în Malta datorită influenței arabe și simbolizează multiculturalismul acestui stat european. Aceasta se gătește numai manual. Ftira este umplută cu diferite produse tradiționale mediteraneene – măsline, roșii, pește.
– Cântatul la corn în Franța, Belgia, Luxemburg și Italia. Spre deosebire de multe instrumente de suflat, cornul tradiţional european nu are clape sau alte posibilităţi suplimentare de a influența sunetul. Melodia depinde doar de respirația și de aptitudinea fizică a muzicianului.
Pe lista patrimoniului imaterial UNESCO au fost incluse, de asemenea, tradiția creşterii albinelor sălbatice în Polonia și Republica Belarus, festivalul „Los Caballos del Vino” din orașul Caravaca de la Cruz, regiunea spaniolă Murcia, confecţionarea mărgelelor de sticlă în Franţa şi Italia, suflarea tradiţională în sticlă a globurilor de brad în Boemia de Nord, Cehia, şi confecţionarea ceasurilor mecanice, o tradiţie dezvoltată în Franţa şi Elveţia.
În prezent, lista patrimoniului cultural imaterial al UNESCO cuprinde 584 de obiecte din 112 ţări ale lumii, iar anul acesta au fost adăugate 29 de obiecte din întreaga lume, 8 dintre acestea aparţinând culturii şi obiceiurilor ţărilor UE. (www.euro-pulse.ru)