Filmul de weekend: Cele mai frumoase filme de Crăciun
Stan şi Bran au făcut un film de Crăciun în 1934. Se numea Marşul soldăţeilor de lemn sau Ţara jucăriilor şi nu s-a bucurat de un succes prea mare, poate şi din cauza crizei economice în mijlocul căreia a fost lansat.
Articol editat de Bianca Câmpeanu, 26 decembrie 2020, 00:00
Unul din cele mai populare este A Christmas carol – Colind de Crăciun -, adaptarea poveştii lui Charles Dickens, în care avarul Scrooge cel cu inima de piatră deţine rolul principal. De altfel, povestea a cunoscut numeroase ecranizări, iar cea din 1971 a primit şi un premiu Oscar pentru cel mai bun scurtmetraj de animaţie. În orice variantă l-aţi vedea, o să vă copleşească povestea simplă despre spiritul Crăciunului care se dovedeşte mai puternic decât un suflet lipsit de sentimente. Recomandat ar fi să vedeţi şi varianta din 2009, regizată de Robert Zemeckis, cu Jim Carrey în rolul principal.
Pentru iubitorii de poveşti romantice, care se dau în vânt şi după diferenţele dintre Europa şi America, ar fi de văzut Crăciunul la castel din 2004, cu Roger Moore în rolul principal. O familie americană tipică primeşte o invitaţie de la un unchi din Europa, care locuieşte într-un castel adevărat. De aici povestea curge fără mari surprize. Apare şi un văr manierat şi elegant, totul în paşi de vals, cu multă ninsoare în fundal şi cu peisaje de vis.
Îl pomenim din nou pe regizorul Robert Zemeckis pentru că, dacă nu aţi văzut încă Polar Express, vacanţa aceasta este cea mai potrivită să o faceţi. Un film minunat, emoţionant, cu Tom Hanks în rolul principal, un personaj încruntat care nu crede în Moş Crăciun şi nici în miracole (la început). O aventură pe care o pot savura şi copiii.
Şi pentru că de sărbători prea mult zahăr nu a făcut rău nimănui, o poveste romantică îşi face locul în topul nostru. Poveste de iarnă este un film lansat în 2014, cu Russell Crowe, Jennifer Connelly şi Colin Farrell în rolurile principale. Acelaşi binom prinţ şi cerşetor şi o poveste de iubire care poate că o să vă stârnească un oftat sau două.
Dacă preferaţi comediile, există o serie foarte drăguţă cu un labrador numit Zeus, un fost câine poliţist pe care îl puteţi vedea în De pază de Crăciun. Apar şi răufăcătorii, iar aventura este suficient de amuzantă pentru ca filmul să se bucure şi de o continuare, De pază de Crăciun II, în care Zeus îşi reia rolul de câine credincios care îşi apără stăpânii aflaţi acum în vacanţă.
Avem şi o poveste adevărată în top. În 2005 a fost realizat filmul Joyeux Noel, care se inspiră dintr-o întâmplare petrecută pe front în 1914, în Primul Război Mondial. În acel ajun de Crăciun, inimaginabilul s-a întâmplat: armele au fost lăsate în tranşee, iar inamicii – germani, francezi şi britanici – s-au apropiat, şi-au strâns mâinile, au făcut schimb de daruri şi şi-au urat Crăciun fericit. Asta înseamnă că nu doar personajul inventat al lui Dickens, Scrooge, s-a înmuiat datorită sărbătorilor, ci şi oamenii adevăraţi: soldaţi sătui de mizerie, sânge şi moarte. Un semn clar că magia există şi funcţionează, deşi uneori poate suntem prea grăbiţi sau prea cinici ca să o băgăm în seamă.
Doina Borgovan
Foto: arhivă Radio Cluj
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.