Felia de Cluj: Despre cumpătare sau mai ales lipsa ei, în această perioadă a sărbătorilor de iarnă [AUDIO]
Dar să revenim la dimensiunea temporală, aceasta de obicei se întinde, după cum bine menționam mai sus, între cele două sărbători. Pentru cei mai norocoși dintre noi, această perioadă coincide cu ultimul concediu din an. Deci, cumva, pentru cei norocoși, astrele s-au aliniat! În această perioadă, timpul se dilată și, spre deosebire de restul anului, ziua este mai lungă și cumva chiar ai timp să le faci pe toate. Așa că nu ratezi nicio masă și nici micile gustări dintre mese, nu de alta, dar tot anul ai vrut să urmezi sfatul nutriționistului și să te bucuri de cele 3 mese pe zi, ca orice om normal și sănătos. Așa că, dimensiunea temporală devine brusc favorabilă, mai ales în contextul în care dimensiunea spațială este una redusă- oricât de anevoios ar fi, tot faci de 10 ori pe zi drumul de la fotoliu până la frigider.
Articol editat de cristina.rusu, 30 decembrie 2020, 06:00 / actualizat: 30 decembrie 2020, 7:07
În tot acest context mai apare o componentă a ecuației și una chiar foarte importantă: teoria relativității! Și aceasta vine în întâmpinarea nevoilor noastre din această perioadă, parcă ruptă din filmele S.F. Așa se face că frigiderul nostru cel de toate zilele, ăla de găzduia numai sucuri naturale, fructe și semințe de chia, dintr-o dată s-a dilatat și a reușit să cuprindă un porc întreg. Bine, nu un porc întreg, așa dintr-o bucată, mai degrabă mai multe bucăți mai mari sau mai mici dintr-un porc. Dar care, puse cap la cap, dau cât un porc întreg, ciudat, nu? Apoi, tot această teorie a relativității lovește direct în plin și componenta temporală. Mesele clasice de 30-40 de minute se transformă în mini-nunți, ca la Maramureș, și țin vreo 4-5 ore și nici bine nu te-ai ridicat de la micul dejun, că deja tre’ să pui masa din nou pentru prânz și tot așa cu cina și iar cu micul dejun, și tot așa, că doar e sărbătoare.
Ce-am vrut să vă zic mai exact este că, dacă nu sunteți antrenați, și în realitate nu prea ai cum să și fii, la un moment dat toată povestea asta o să se finalizeze cu ultima fază, aceea a mersului la farmacie sau urgență.
Pentru că nici eu nu sunt imun la toate boscoanele, jumările, salatele de Boeuf făcute din carne de pui, dar mai ales pentru că nici nu sunt așa antrenat, aseară am intrat și eu în faza a treia a dimensiunii spațiale a acestui tărâm fermecat: am mers la farmacie! Am mers la farmacie pentru că, oricât de sănătos ai mânca în cursul anului și oricât de roz ți-ar fi ficatul, după 4-5 zile de sărbătoare românească, ceva cedează.
Așa că, după ce mi-am luat Colebilul, Trifermentul și două căni cu apă și lămâie, azi m-am decis că trebuie să mă prezint onorabil în seara de Anul Nou și, chiar dacă, teoretic, este una foarte scurtă, niciodată nu cunoști pe deplin misterioasele căi ale relativității.
Sărbătoriți moderat, e important! Eu sunt Horia Șimon și vă dau întâlnire săptămâna viitoare, la o nouă ediție a emisiunii Felia de Cluj.
Chef Horia Șimon
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.