Ce să mâncăm ca să putem dormi bine?
Un studiu publicat în Journal of Clinical Sleep Medicine arată că alimentele pe care le consumăm au un impact semnificativ asupra calităţii somnului. Studiul sugerează că o alimentaţie bogată în grăsimi saturate, zahăr şi o cantitate scăzută de fibre determină un somn neodihnitor. Studiul a analizat 26 de adulţi (13 femei şi 13 bărbaţi) cu o greutate normală şi o vârstă medie de 35 de ani.
Articol editat de cristina.rusu, 31 decembrie 2020, 12:00
Fiecare dintre ei a petrecut cinci nopţi într-un laborator de somnologie şi au dormit în medie 7 ore şi 35 de minute pe noapte. Pe durata primelor patru zile de experiment, aceştia au urmat o dietă controlată, iar în cea de a cincea zi, li s-a oferit posibilitatea de a-şi alege singuri alimentele. Participanţii la studiu au adormit de aproape două ori mai repede după ce au consumat alimente selecţionate de nutriţionişti, sărace în grăsimi saturate şi bogate în proteine, comparativ cu seara în care şi-au ales singuri dieta.
A fost foarte suprinzător că o singură zi în care cantitatea de grăsimi a fost mai mare, iar cea de fibre mai mică, a avut o influenţă decisivă asupra parametrilor somnului, a declarat Marie-Pierre St.Onge de la Universitatea Columbia.
RADOR
Foto: arhivă Radio Cluj
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.