Filmul de weekend: Cele mai bune filme din 2020 (top subiectiv)
Foto: Gerd Altmann Pixabay
Cred că nu greșim prea tare dacă spunem că de la inventarea cinematografului încoace, 2020 a fost cel mai complicat an pentru industria filmului.
Articol editat de cristina.rusu,
2 ianuarie 2021, 06:00 / actualizat: 2 ianuarie 2021, 12:04
Cred că nu greșim prea tare dacă spunem că de la inventarea cinematografului încoace, 2020 a fost cel mai complicat an pentru industria filmului.
Premiere anulate și săli închise, public care nu s-a mai putut bucura de experiența vizionării pe ecran mare și pierderi financiare greu de cuantificat sunt coordonatele sub care a stat anul 2020. Nu știm când și în ce condiții vom putea intra din nou în cinematografe, cu toate acestea rămânem optimiști că filmul va reuși să facă în continuare ce a făcut mereu: va spune povești care ne încîntă, ne înveselesc sau ne întristează, ne aduc speranță și ne vindecă.
Probabil cel mai important moment al cinematografiei românești în 2020 a fost premiera filmului ”colectiv” pe care am apucat să îl vedem la cinema în luna februarie. Regizat de Alexander Nanau, filmul urmărește investigația jurnaliștilor de la Gazeta Sporturilor despre corupția din sistemul de sănătate românesc. Este dezvăluită o întreagă rețea a corupției, minciunii și manipulării ce a făcut posibil ca atâția oameni să își piardă viața în urma tragicului incediu din clubul bucureștean. La începutul lunii decembrie, Filmul „colectiv”, a fost desemnat cel mai bun documentar la Premiile Academiei Europene de Film, supranumite și „Oscarurile europene”. De altfel, „colectiv” este şi propunerea României la Premiile Oscar 2021, pentru secţiunea „Cel mai bun lungmetraj internaţional”, anterior numită „Cel mai bun film străin”.
Tot un moment demn de ținut minte din 2020 este că în ciuda restricțiilor impuse de pandemie s-a reușit organizarea Festivalului Internațional de Film Transilvania. Una dintre cele mai emoționante pelicule văzute în ultima vreme, Babyteeth, a câștigat și trofeul festivalului și votul publicului.
În materie de vizionări pe platforme de streaming, care au dominat anul 2020, serialul Queen’s gambit/ Gambitul damei este, din punctul meu de vedere, cea mai bună producție de televiziune din 2020. Este povestea fictivă a lui Elisabeth Harmon, o extraordinară jucătoare de șah interpretată impecabil de actrița de numai 24 de ani Anya Taylor-Joy. ”Gambitul damei” a devenit un adevărat fenomen. Miniseria disponibilă pe Netflix se află în topul preferinţelor telespectatorilor din peste 60 de ţări. De la lansarea sa din octombrie 2020, The Queen’s Gambit a fost urmărit pînă în prezent de 62 de milioane de abonaţi. Efectele s-au văzut în creşterea cu 250% a cererii pentru seturile de şah pe ebay şi de 5 ori a jucătorilor nou înscrişi pe site-ul chess.com. Căutările pe google cu întrebarea „Cum se joacă şah?” au atins un maximum istoric al ultimilor 9 ani, iar după 37 de ani de la lansare, romanul lui Walter Tevis care a stat la baza ecranizării a devenit acum bestseller New York Times.
Două vorbe și despre filmul european în 2020. Preferatul meu este drama daneză cu accente comice ”Another round”, regizată de Thomas Vinterberg, cu Mads Mikkelsen într-un rol de zile mari. Un film despre pierderi și eșecuri, dar și despre speranță și bucuria de a trăi. ”Another round” concurează în 2021 la premiile Lux inițiate de Parlamentul European.
Anca Mureșan Bota
Foto: Gerd Altmann / Pixabay
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.