Porția de sănătate: După mese copioase, legume sănătoase
Avocado este un aliment bogat în potasiu. De asemenea conține vitamina B6 și vitamina E. Conținutul ridicat de grăsimi mononesaturate, mai ales acid oleic, îl face unul dintre cele mai puternice alimente antioxidante. Această proprietate oferă protecție împotriva bolilor de inimă și a cancerului.
Articol editat de cristina.rusu, 2 ianuarie 2021, 06:00 / actualizat: 7 ianuarie 2021, 10:29
Se poate consuma crud sau copt.
În medicina naturistă, pulpa și uleiul de avocado se folosesc pentru întreținerea și tratamentul pielii, deoarece substanțele chimice din acest aliment stimulează producția de colagen. Sub formă de ulei este foarte bine absorbit de piele. Este benefic pentru pielea uscată, deshidratată. Se poate combina cu uleiul de susan.
Din avocado se fac rareori milkshake-uri, dar renumită este pasta de avocado, Guacamole. Se mai folosește în salate și rareori în dulciuri deoarece nu conține zaharuri. Nu foarte cunoscută este rețeta de înghețată de avocado, fără prea multe zaharuri, care se consumă în unele țări.
O altă legumă apreciată este ardeiul gras. Acesta este o sursă importantă de substanțe nutritive esențiale. Ardeii grași au un conținut scăzut de calorii, 15-32 kcal/ 100g, sunt foarte bogați în vitamina C și reprezintă o sursă importantă de vitamina A, îndeosebi cei roșii. De asemenea, aceștia conțin acid folic, fibre și potasiu.
Datorită substanțelor ceroase din coajă, ardeii grași sunt feriți de oxidare, cantitatea de vitamina C rămânând intactă chiar și la câteva săptămâni după cules. Este recomandat ca păstrarea acestora să se facă în locuri răcoroase.
Ardeii grași conțin bioflavonoide cu efect puternic antioxidant. Aceste legume sunt un scut împotriva afecțiunilor cardiovasculare și cancerului.
Alături de betacaroten, în compoziția chimică se găsesc luteina și zeaxantina, ambele foarte utile împotriva degenerescenței maculare.
Tot astăzi vom vorbi despre zucchini și dovlecei.
Zucchini sunt mai bogați în substanțe nutritive decât dovleceii, deoarece coaja lor bogată în betacaroten poate fi consumată ușor.
Dovleceii sunt mai puțin aromați și mai săraci în substanțe nutritive decât alte legume dar pot completa foarte bine multe rețete.
Florile de zucchini se pot întrebuința crude în salate sau gătite în combinație cu brânză ricotta.
Dovleceii sunt recomandați persoanelor ce doresc să slăbească. Se pot folosi cruzi sau ușor fripți, chiar și în coajă.
Ca tratament extern, pentru piele grasă, se aplică felii de dovlecel pe zona afectată. In acest fel combatem pete roșii și inestetice, uscând pielea și eliminând grasimile în exces.
Dovleacul de plăcintă sau bostanul abundă în betacaroten. De asemenea conține minerale, enzime, hidrați de carbon. Semințele sunt bogate în uleiuri, lecitină, enzime.
În scop curativ, semințele de dovleac se consumă crude.
Dovleacul comun, când este copt, are coaja de culoare galbenă, iar dovleacul turcesc are coaja gri.
Pulpa de dovleac, mai ales a dovleacului turcesc, are proprietăți diuretice și laxative. Semințele au calități vermifuge. Acest aliment și-a dovedit efectul curativ și în ceea ce privește insuficiența renală, adenomul de prostată, infecțiile urinare, retențiile hidrice.
Vă recomand o dietă bogată în vegetale. Natura este furnizorul nostru de sănătate.
În încheiere, vă mulțumesc și vă doresc tinerețe fără bătrânețe și viață fără de boală!
Angelica Sebe, tehnician nutriționist
Foto: arhivă Radio Cluj
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.