Aparatură medicală performantă pentru Spitalul Municipal din Oradea
Spitalul Municipal a fost dotat cu aparatură medicală la cele mai înalte standarde. Noile echipamente au fost achiziționate prin două proiecte în valoare de patru milioane de euro, finanțate din fonduri europene.
Articol editat de cristina.rusu, 3 ianuarie 2021, 11:34
Spitalul Municipal a fost dotat cu aparatură medicală la cele mai înalte standarde. Noile echipamente au fost achiziționate prin două proiecte în valoare de patru milioane de euro, finanțate din fonduri europene.
Printr-un proiect, ROHU, pentru îmbunătățirea serviciilor medicale transfrontaliere cu echipamente medicale modernizate, Spitalul Municipal din Oradea a fost dotat cu trei ecografe, un aparat digital de radiografie-scopie, sistem de telemedicină, dotat cu sisteme video pentru sălile de curs, aparat mobil de radiografie digital. Totodată, unitatea medicală a fost dotată cu un turn complet 3D Full HD pentru Chirurgie Endoscopică Laparoscopică și cu un echipament de imagistică medicală prin rezonanță magnetic. În plus, prin proiect a fost creat și un sistem de transport vacuum pentru probe de laborator şi medicamente.
Datorită acestui sitem inedit de vacuum transport, destinat transmiterii documentelor/analizelor medicale de la o secție la alta, nu va mai fi necesară deplasarea personalului medical în acest sens. Astfel, va fi eficientizată munca personalului medical la patul bolnavului.
Prin cel de-al doilea proiect, prin care s-a dorit creșterea capacității de gestionare a crizei sanitare de Covid 19 în municipiul Oradea și în județul Bihor, Spitalul Municipal dr. Gavril Curteanu din Oradea a fost dotat cu două defibrilatoare bifazice, cu un aparat EKG, o staţie centrală de monitorizare compatibilă cu monitoarele, 12 monitoare funcţii vitale de înaltă performanţă (IBP și EtCO2), o staţie de vacuum cu montaj inclus.
Prin același proiect, Spitalul a fost dotat și cu patru ventilatoare mecanice medie performanţă, un videolaringoscop, două ventilatoare de transport și aparat pentru măsurarea coagulării (ACT, APTT).
De departe cea mai așteptată achiziție a fost cea a echipamentului de tomografie computerizată, cu 64 rânduri de detectori şi 128 slice-uri.
De asemenea, Spitalul suport în lupta cu Covid 19 a primit și 10 paturi de terapie intensivă cu cântar cu saltea activă și un aparat de anestezie.
Spitalul Municipal deține în acest moment 300 de paturi destinate pacienţilor infectaţi cu coronavirus, cărora li se adaugă alte 79 de paturi de la secţia Infecțioase de pe str. Republicii.
Din cele 300 de paturi, Spitalul Municipal are 179 de paturi libere pentru eventualele noi cazuri de COVID-19. Valoarea finanțării Spitalului Municipal prin proiectul pe POIM destinat creșterii capacității de gestionare a crizei Covid 19 este de 8.777.795,81 lei.
Totodată, în anul 2020 din veniturile proprii ale spitalului s-au făcut investiţii în suma de 813.125 lei, iar din finanţarea Consiliului Local Oradea au fost făcute investiţii în valoare de 558.210 lei. Mulțumim Primăriei Oradea pentru tot sprijinul acordat. Mulțumim de asemenea colegilor de la Direcția de Management Proiecte cu Finanțare Internațională din Primăria Oradea pentru tot sprijinul pe care ni l-au acordat în implementarea celor două proiecte, a declarat managerul Spitalului Municipal, Maria Silaghi.
Crina Dobocan
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.