Credeţi că podoaba voastră capilară, perciunii, mustața, barba, sprâncenele sau părul care vă crește în altă parte a corpului ar putea interesa publicul larg? Atunci această informaţie este pentru voi.
Articol editat de cristina.rusu,
3 ianuarie 2021, 18:00 / actualizat: 4 ianuarie 2021, 8:03
Credeţi că podoaba voastră capilară, perciunii, mustața, barba, sprâncenele sau părul care vă crește în altă parte a corpului ar putea interesa publicul larg? Atunci această informaţie este pentru voi.
Muzeul de artă Kunsthalle din Bremen a anunțat pe site-ul său și în mass-media că, în paralel cu expoziția în cadrul căreia vor fi prezentate lucrările grafice ale lui Pablo Picasso din colecția muzeului, va exista şi o altă expoziţie legată de aceasta, însă una neobișnuită. Ambele se vor deschide atunci când se va încheia pandemia de coronavirus și se vor redeschide muzeele.
Ineditul celei de-a doua expoziţii constă nu numai în faptul că oricine poate trimite fotografii (de maxim 5 MB) şi o poveste scurtă (de până la 1.000 de caractere, cu tot cu spaţii), ci în faptul că este vorba despre păr, mai exact despre părul crescut pe întreaga suprafaţă a corpului. Amintim că, Muzeul Kunsthalle din Bremen a fost unul dintre primele muzee din Germania, care, după 1945, a început să achiziționeze lucrări semnate de Picasso.
Muzeul a avut succes în acest sens, deoarece intermediarul acestuia a fost Galeria de artă din Bremen. Proprietarul său, colecționarul și dealerul de artă, Michael Hertz, a fost cel care a promovat grafica lui Picasso în Germania.
În lucrările artistului sunt întâlniţi adesea bărbați cu mustăți și barbă sau femei cu păr în locuri intime. Prin aceasta explică curatorii expoziției Picasso apariţia ideii expoziției suplimentare neobișnuite. Fotografiile pot fi trimise prin e-mailul indicat pe site-ul muzeului până pe 31 ianuarie.
Acestea pot prezenta barba, părul de pe cap, cel de la subsoară, chiar şi părul din nas. Sunt excluse doar imaginile cu organele genitale. Corpul uman are circa cinci milioane de fire de păr, iar pe cap pot exista doar în jur de 100-150.000. În cultura modernă, abundența părului corporal este considerată inestetică, așa că a devenit normă, de exemplu, epilarea părului sub axile sau de pe picioare.
Muzeul din Bremen, așa cum subliniază curatorii săi, a decis cu ajutorul unei expoziții fotografice neobișnuite să intre în confruntare cu acest mainstream „fără păr”. Interesant ce ar fi spus Picasso despre aceasta dacă ar fi fost în viață?…
RADOR
Foto: Kunsthalle Bremen
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.