Filmul de weekend: Cele mai așteptate filme din 2021
Este perfect adevărat că avem la dispoziție zeci de canale de televiziune, ca să nu mai vorbim despre rețelele Netflix, HBO sau Amazon prime care livrează neîntrerupt premiere în toate domeniile: filme artistice, seriale și documentare.
Articol editat de cristina.rusu, 9 ianuarie 2021, 00:00
Însă farmecul sălii de cinema întrece de departe confortul pe care ți-l dau casa personală sau canapeaua pe care petrecem prea multe ore din zi.
A fost un an dificil pentru mediul artistic, multe proiecte cinematografice s-au oprit cu totul, festivaluri mari s-au anulat sau s-au desfășurat în format restrâns, iar marile premiere s-au tot amânat în așteptarea unor vremuri mai bune.
Așa că dacă pandemia scade în intensitate iar vaccinul își atinge obiectivul, sunt șanse mari să vedem multe filme bune, care erau programate initial să iasă în fața publicului în 2020.
Wes Anderson a terminat deja un film numit ”The French Dispatch” (Expedierea franceză) cu o pleiadă de actori excepționali în distribuție, printre care Bill Murray și Tilda Swinton. Wes Anderson semnează și scenariul acestei comedii cu accente romantice care se dorește un soi de scrisoare de dragoste adresată jurnaliștilor în general.
Un alt titlu interesant este ”Blonde”, film regizat de Andrew Dominik, o adaptare după un roman scris de Joyce Carol Oates. Cartea apărută în anul 2000 s-a bucurat de mare succes la public, pentru că este o cronică a vieții interioare a lui Marilyn Monroe. Scriitoarea a declarat în repetate rânduri că nu a scris o biografie a blondei fatale a Hollywoodului, și pornește de la presupunerea că actrița ar fi fost asasinată. Romanul cu o lungime impresionantă, 700 de pagini, a stat și la baza unui serial de succes pentru CBS.
Ce mai așteptăm anul acesta în materie de filme? O peliculă semnată de unul dintre frații Coen ”Tragedia lui Macbeth” cu Denzel Washington și Frances McDormant, dar și un film de la regizoarea maghiară Ildikó Enyedi și numit ”The Story of My Life” – Povestea vieții mele. Este tot o adaptare după un roman clasic al literaturii maghiare, ”Povestea nevestei mele” de Milán Füst. În ”Povestea nevestei mele” un bărbat face un pariu cu prietenul său că se va căsători cu următoarea femeie care intră în cafeneaua în care mănâncă. În ceea ce o privește pe Ildikó Enyedi, ea semnează regia unuia dintre cele mai bune filme maghiare din ultimii ani, ”Despre trup și suflet” premiat cu Ursul de Aur la Berlin în 2017.
Avem noutăți și de la regizorul spaniol Pedro Almodovar: a putut filma în pandemie și a realizat un film în limba engleză. Este o adaptare a cărții de proză scurtă a scriitoarei americane Lucia Berlin ”Manual pentru femei de serviciu”. Cartea a apărut și în limba română la Editura Art în colecția Musai și spun scurt și apăsat că e musai de citit în vreme ce așteptăm ecranizarea lui Almodovar.
Pentru final doar o trecere scurtă în revistă a filmului ”Triangle of Sadness” Triunghiul tristeții, semnat de suedezul Ruben Östlund. Declară că a lucrat cu mari dificultăți încercând să respecte restricțiile impuse de pandemie, dar se află deja în post-producție această comedie în care un cuplu faimos pornește în croazieră pe Mediterana. Yachtul de lux pe care se află cei doi și capitanul vasului naufragiază pe o insulă iar singura persoană cu adevărat utilă se dovedește a fi femeia de serviciu. Și dintr-o dată milionarii încep să gândească și să vorbească ca niște socialiști. O satiră savuroasă despre lumea în care trăim.
Și un ultim titlu de reținut, ”Gucci” regizat de Ridley Scott, pentru distribuția excepțională: Jeremy Irons, Al Pacino și Adam Driver. Un film care prezintă relațiile complicate din familia creatorului de modă Guccio Gucci.
Doina Borgovan
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.