Porția de sănătate: Ceapa, prazul și usturoiul
Ceapa, prazul și usturoiul constituie o sursă importantă de compuși sulfurici.
Articol editat de Bianca Câmpeanu, 9 ianuarie 2021, 00:00 / actualizat: 12 ianuarie 2021, 12:04
Ceapa conține enzime, vitaminele A,B1,B2 ,C și minerale.
Dintre enzime, alinaza se eliberează atunci când tăiem bulbul. Acțiunea alinazei asupra compușilor sulfuroși rezultă în acele substanțe chimice care dau aromă și ne fac să lăcrimăm. Ceapa are conținut scăzut de calorii, iar ceapa verde este o foarte bună sursă de vitamina C.
Se poate spune că acest aliment este o garanție a longevității. Este cunoscută ca fiind un foarte bun tonic, cu proprietăți antiinfecțioase . De asemenea este un puternic diuretic. Are proprietati anticoagulante. Se recomandă pentru tratamentul infecțiilor respiratorii datorită conținutului de substanțe cu efect antibacterian .
Prazul are o istorie de aproximativ patru mii de ani ca aliment și medicament.
Grecii și romanii puneau mare preț pe praz, mai ales pentru proprietățile sale curative în afecțiunile gâtului. Se spune că împăratul Nero consuma praz în fiecare zi pentru a-și întreține vocea. Este un aliment foarte important în procesul de detoxifiere. De asemenea, are efect antibacterian, prevenind cancerul de colon, deoarece distruge unele bacterii din intestin care modifică nitrații inofensivi în nitriți cauzatori de cancer. Conține cantități suficiente de acid folic, vitamina C și potasiu. Părțile verzi ale prazului sunt o sursă bună de betacaroten. Este diuretic, fiind capabil să elimine acidul uric.
Atât ceapa cât și prazul sunt utile pentru reducerea tensiunii arteriale și colesterolului.
Mâncarea de praz este recomandată în dieta persoanelor supraponderale, dar și a celor care suferă de anemie.
Aplicații medicinale cu praz se fac în caz de hemoroizi, bătături, abcese. Mai mult, are virtuți cosmetice, fiind folosit pentru curățarea și îngrijirea tenului.
Usturoiul este o plantă bogată în alicină. Această substanță încurajează eliminarea colesterolului din organism.
Usturoiul are un conținut scăzut de calorii, dar conține cantități suficiente de substanțe nutritive.
A fost adus în Marea Britanie de centurionii romani, care își puneau bucățele de usturoi proaspăt între degetele de la picioare pentru a preveni apariția infecțiilor cu micoze inevitabile după drumurile lungi și anevoioase .
Usturoiul are un puternic efect antibacterian, dovedit prima dată de Louis Pasteur, în 1858. Substanțe numite antibiotice naturale sunt alicina și garlicina.
Calitățile medicinale ale usturoiului sunt: bactericid, antidiabetic, fortifiant, anticoagulant, hipotensiv, stimulator al circulației sangvine, echilibrator biliar, cicatrizant gastrointestinal, antiparazitar. Consumul de usturoi poate preveni apariția cancerului digestiv sau de piele.
Numărul afecțiunilor în care usturoiul previne sau tratează este impresionant. Se spune despre acesta că este o farmacie în miniatură. Aproape că nu există afecțiune a corpului în care usturoiul să nu aibă un „cuvânt de spus”.
Se recomandă să se consume crud sau gătit. De asemenea se pot folosi suplimente alimentare bogate in substanță activă benefică.
Vă recomand o dietă bogată în vegetale de acest fel. Natura este furnizorul nostru de sănătate.
În încheiere, vă mulțumesc și vă doresc tinerețe fără bătrânețe și viață fără de boală!
Angelica Sebe, tehnician nutriționist
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.