Zăpezi nemaivăzute de zeci de ani în Spania
Echipele de salvare au scos sute de persone din maşinile blocate pe drumurile înzăpezite, în timp ce unii locuitori ai Madridului au ieşit pe străzi să schieze sau să se bată cu bulgări.
Articol editat de cristina.rusu, 11 ianuarie 2021, 12:29
După aproape două zile de ninsoare neîntreruptă urmează o perioadă de ger, iar autorităţile le-au cerut cetăţenilor să rămână în case.
Autoritățile din Spania fac eforturi să înlăture zăpada adusă de furtuna Filomena, înainte să o înghețe valul de frig, care se anunță până joi.
Traficul era suspendat de dimineață pe 700 de drumuri. Armata spaniolă a intervenit pentru deszăpezirea aeroportului din capitală și a spitalelor aflate încă sub presiunea cazurilor de COVID.
În Madrid se reia treptat traficul pe calea ferată, după ce a fost întrerupt din cauza masivelor căderi de zăpdă. Sunt reluate cursele care leagă capitala cu localităţile satelit şi cu oraşe din nordul Spaniei sau de pe litoral.
De asemenea, aeroportul urmează să se redeschidă la jumătate din capacitate.
Primarul Madridului a anunţat că va cere guvernului să declare oraşul zonă calamitată.
Zeci de voluntari au curăţat zonele de acces în spitale şi au transportat cu maşini de mare capacitate personalul medical şi pacienţii.
Reporter Annamaria Damian: „Un om fără casă din oraşul Madrid şi un bărbat îngropat în zăpadă într-un sat din regiune au decedat, la fel ca alte două persoane în Malaga, surprinse de creştera apelor unui râu. Cele patru persoane sunt primele victime ale furtunii Filomena, cel mai grav fenomen meteorologic petrecut iarna, în ultima jumătate de secol, în Spania. Muzeele, şcolile şi universităţile, la fel ca unele magazine şi săli de sport s-au închis sau rămân închise pană marţi. Ministrul transporturilor, José Luis Ábalos, a cerut prudenţă şi în special evitarea deplasărilor care nu sunt necesare. El a promis că autorităţile fac tot posibilul pentru deblocarea drumurilor şi reluarea activităţii:
”Dispozitivul de intervenţie pe care îl avem este cel mai ambiţios, cel mai bine organizat şi cel mai bine dotat de când există date despre aceste fenomene”. În total au fost mobilizate peste 1.300 de echipe de deszăpezire şi în mai puţin de două zile au fost consumate deja 220 de tone de material antiderapant, adică 30% din totalul folosit anul trecut.
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.