Care sunt cele mai periculoase țări din lume din punctul de vedere al securităţii rutiere?
Rezultatul arată că România se află în fruntea acestui trist clasament, urmată de Grecia și Bulgaria. Coboară de pe podium Portugalia și Cipru, Statele Unite ale Americii plasându-se pe locul șase, chiar în fața Italiei. În schimb, primele cele mai bune zece destinaţii pentru şofat sunt Norvegia, Japonia, Elveția, Anglia și Irlanda de Nord, urmate de Scoția, Israel, Țara Galilor, Olanda și Germania.
Articol editat de cristina.rusu, 13 ianuarie 2021, 18:15
Studiul a fost efectuat în perioada 30 septembrie 2020 – 1 octombrie a aceluiași an, utilizându-se ca bază statistică cel mai recent raport de siguranță rutieră al Organizației Mondiale a Sănătății (OMS). De asemenea, au fost luate în considerare şi finanţările destinate lucrărilor rutiere în mai multe țări, iar datele de la Inrix (compania din Washington care oferă date și analize bazate pe locație, cum ar fi traficul și parcarea) au fost luate şi ele în considerare pentru a determina orele medii pierdute, din cauza aglomerației în fiecare țară.
Astfel, ţara cu cele mai bune drumuri din lume este Norvegia, care are doar 108 decese cauzate de accidente rutiere într-un an. În baza datelor privind numărul victimelor și a nivelului traficului, România, Grecia și Bulgaria, se află pe ultimele locuri și s-au dovedit a fi cele mai proaste țări în care se poate şofa.
Statele Unite sunt printre primele zece în care situaţia este extrem de gravă: 36.120 de decese, în ultimele 12 luni. Slovacia este țara cu cea mai mare aglomerație, unde o persoană pierde în timpul vieții în medie 7.939,45 ore în trafic, urmată de Grecia, cu 6.541,2 ore și Irlanda, cu 6219,03 ore.
Puternic este şi impactul numărului de victime care reiese din acest studiu: cu cel mai mare număr de decese rutiere din ultimele 12 luni, Statele Unite se situează în fruntea clasamentului, fiind ţara cu cea mai mare rată de mortalitate din punctul de vedere al siguranţei rutiere, cu 110 decese la un milion de persoane. România, Bulgaria, Serbia și Polonia înregistrează şi ele un număr mare de decese, respectiv 96, 89,7, 76,8 și 76,5 decese la un milion de persoane. Printre țările cu cel mai redus risc de mortalitate, din cauza accidentelor rutiere, se numără Islanda (16,8), Norvegia (20,3) și Suedia (21,6).
RADOR
Foto: arhivă Radio Cluj
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.