Amplasarea depozitului provizoriu de deşeuri de la Şomcuta Mare, blocată
Amplasarea provizorie a unui depozit destinat deşeurilor menajere la periferia oraşului maramureșean, Şomcuta Mare a fost suspendată în urma unui protest iniţiat de cetăţeni, dar şi a unei decizii luate în Consiliul Local.
Articol editat de Andrada Ștefănescu, 14 ianuarie 2021, 11:52
Amplasarea provizorie a unui depozit destinat deşeurilor menajere la periferia oraşului maramureșean, Şomcuta Mare a fost suspendată în urma unui protest iniţiat de cetăţeni, dar şi a unei decizii luate în Consiliul Local.
Primarul oraşului Şomcuta Mare, Gheorghe Buda, care în prima etapă a discuţiilor oferea ca certă amplasarea acestui depozit, a declarat, astazi, că membrii CL s-au răzgândit, refuzând amplasarea obiectivului sub presiunea cetăţenilor. El a mai precizat că există şi o petiţie online semnată de peste 500 de persoane, care se opun amplasării depozitului.
‘Hotărârea Consiliului Local, iniţială, la acordul de principiu dat de către Consiliul Judeţean Maramureş, a fost în unanimitate, iar după acel moment au fost nişte fisuri în CL, plus presiunea cetăţenilor şi modul în care s-au gestionat toate informaţiile acestea (campanie pe Facebook iniţiată de mai multe persoane care se împotriveau amplasării depozitului n.r.). S-a ajuns la decizia să stopăm temporar amplasarea depozitului în Şomcuta Mare (…) Practic, urma să dăm o hotărâre de Consiliu Local prin care să dezmembrăm terenul respectiv, apoi să-l trecem din domeniu privat în domeniu public şi aici ne-am oprit’.
Edilul a mai spus că refuzul consilierilor locali în amplasarea depozitului provizoriu pentru deşeuri menajere la marginea localităţii va determina creşterea costurilor de salubrizare pentru toţii cetăţenii din judeţul Maramureş.
Vă reamintim că, depozitele de deşeuri din Baia Mare şi Sighetu Marmaţiei au fost închise. Consilierii locali au stabilit ca cele din Sighetu Marmaţiei să fie preluate de o firmă din Oradea, iar deşeurile din Baia Mare ar fi trebuit să fie relocate la Şomcuta Mare. Situaţia depozitării deşeurilor a fost creată pe fondul amânării repetate a investiţiei în noul depozit de preluarea a deşeurilor menajare din localitatea Sârbi-Fărcaşa, în valoare de 60 milioane euro, investiţie amânată din cauza unor alunecări de teren.
Foto: arhivă Radio Cluj
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.