Sesam deschide cartea: Sfîrlează cu fofează [AUDIO]
Conform Dicționarului explicativ al limbii române, sfîrlează înseamnă titirez, dar are și sensul figurat de persoană vioaie și harnică. Iar fofează este numele dat mai multor obiecte în formă de aripă sau de braț. Cum ar veni, un titirez cu elice.
Articol editat de cristina.rusu, 15 ianuarie 2021, 06:00 / actualizat: 15 ianuarie 2021, 9:20
Îl cunoaștem pe Toader Mîndruță, un băiețaș slăbuț și timid, cu ochi mari, albaștri, întrebători. Trăiește într-un sat de pe lângă Bârlad și își dorește să învețe să zboare. În loc să aibă grijă de vite și să dea o mână de ajutor în gospodărie, Toader visează cu ochii deschiși cât e ziua de lungă, spre disperarea tatălui său, care îl altoiește de câte ori are ocazia.
Copilul se ascunde pe unde poate și confecționează jucării în formă de pasăre, din bucățele de lemn și hârtie galbenă.
Victor Ion Popa, autorul cărții, a publicat romanul în 1936, pe vremea când în societatea românească se vorbea cu mândrie despre Aurel Vlaicu și Traian Vuia, pionierii aviației, care inventaseră aparate mai grele decât aerul cu care izbutiseră să zboare. Așa că subiectul era de mare interes pentru cititori.
Însă stilul alert, direct și cald, povestea plină de surprize și personajele bine construite și credibile fac din ”Sfîrlează cu fofează” o lectură excelentă și în prezent.
Toader nu se lasă cu una cu două și-și urmează visul în ciuda tuturor greutăților care-i ies în cale. Copil sărac de la țară, izbutește să ajungă la București la aeroport, are un accident în care-și rupe aproape toate oasele, ajută la construirea unui avion pe care apoi îl fură, se îndrăgostește de o fată frumoasă pe nume Merișor, pasionată și ea de zbor.
Ce spuneți? Nu sună interesant? Iar acestea sunt doar o parte din aventurile incredibile prin care trece Toader.
Pe scurt, dacă acest scenariu ar fi ajuns la Hollywood, ar fi devenit un film de mare succes.
Sunt astăzi la mare modă poveștile în care personajele nu-și pierd ambiția și tenacitatea, își urmează visele și nu se lasă descurajate în ciuda mediului potrivnic. Ei bine, Toader Mîndruță este un asemenea erou modern care o să vă cucerească. Este curajos, sincer și ambițios. Iar faptul că e un băiat simplu de la țară a făcut ca romanul lui Victor Ion Popa să fie citit și recomandat în școală și înainte de 1989.
Născut în 1895 la Bârlad, Victor Ion Popa a fost actor, scenarist, regizor de teatru, dramaturg și scriitor. Tot lui îi aparține piesa ”Take, Ianke și Cadîr”, care a avut premiera în 1932.
Atât piesa de teatru cât și cartea ”Sfîrlează cu fofează” au fost adaptate pentru teatrul radiofonic și le puteți asculta pe youtube, ca să vă faceți poftă să citiți romanul.
Doina Borgovan
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.