Porția de sănătate: Cruciferele. Varza și broccoli
Efectele curative ale acestor legume au fost studiate îndelung, iar astăzi există dovezi certe despre puterea lor în prevenirea cancerului digestiv și de sân.
Articol editat de cristina.rusu, 16 ianuarie 2021, 06:00 / actualizat: 19 ianuarie 2021, 15:40
În 1998 s-a publicat studiul „Alimentele, nutritia și prevenirea cancerului – perspectivă globală „, din care reiese printre altele și importanța consumului de crucifere.
Acestea sunt o sursă bună de betacaroten, acid folic, vitamina C, potasiu și fibre.
Sunt extraordinar de gustoase crude, dar și gătite.
Broccoli este o legumă foarte fragedă și hranitoare. Se consumă în salate sau preparat termic alături de carne, paste, ouă, brânză, orez.
Conține o cantitate mare de vitamina C, vitamina K, betacaroten, săruri minerale, celuloză, glucide. De asemenea substanțele sulforafan și indol-carbinol imprimă proprietăți anticancerigene.
Preparatele din broccoli sunt recomandate în avitaminoze, anemie, osteoporoză, deranjamente digestive și în prevenția cancerului de tract gastrointestinal.
Varza este considerată în aceeași măsură aliment, dar și medicament. Conține substanțe mucilaginoase tămăduitoare, asemănătoare cu cele produse de membrana mucoasă a organelor interne.
Specialiștii în nutriție recomandă varza la tratarea ulcerului, prescriind un litru de suc proaspăt de varză pe zi, în mai multe reprize, pe o perioadă de 10 zile.
Este bogată în acizi sulfurici, aceștia având proprietăți antiseptice. Conține fier și vitamina C, acționând sinergic.
În procesul masticației se elibereaza enzimele care transformă glucosinolații în indoli anticancerigeni. Studiile au arătat că la persoanele care consumă multă varză anumite forme de cancer, mai ales cele de plămâni, colon, sân și uter, au o incidență mult mai scăzută.
Fierberea excesivă a verzei determină pierderi majore ale substanțelor nutritive și duce la distrugerea multora dintre componentele terapeutice. De asemenea, varza gătită poate fi greu de digerat, așa că mai bine o fierbem câteva minute în suc propriu într-o oală acoperită.
Cele mai multe substanțe nutritive se află în frunzele de la exterior deoarece sunt mai expuse la soare și agenți naturali în timpul creșterii.
Frunzele de varză pot fi întrebuințate pe post de comprese pentru tratarea artrozelor. Astfel se folosesc 2-3 frunze, eliminând nervurile centrale, se strivesc, se încălzesc și se aplică pe articulatia afectată. Se acoperă cu o pânză subțire și lăsăm să acționeze timp de 15-20 min. Se repetă procedura de câteva ori pe zi. Putem folosi acest tratament extern, împreună cu tratamentul prescris de medicul specialist, pentru ameliorarea osteoartritei, artritei reumatoide, traumelor cauzate în timpul muncii sau sportului.
O metodă ingenioasă de conservare a verzei este murarea. Varza murată poate fi numită cu adevărat aliment-minune pentru că enzimele și vitamina C se păstrează foarte bine. Este utilă în ameliorarea indigestiei, ulcerelor de stomac, afecțiunilor pielii, artritei și răcelii.
Acidul lactic ce se formează în timpul fermentației are efect de curățare a tractului digestiv prin îmbogățirea florei intestinale cu bacterii benefice.
Persoanele care suferă de hipertensiune sau fac tratament cu antiinflamatoare trebuie să țină cont de conținutul mare de sare al verzei murate.
Vă recomand o dietă bogată în crucifere. Natura este furnizorul nostru de sănătate.
În încheiere, vă mulțumesc și vă doresc tinerețe fără bătrânețe și viață fără de boală!
Angelica Sebe, tehnician nutriționist
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.