75% dintre cei programați „au peste 65 de ani sau boli cronice” [AUDIO]
Una din temele acestei prime dezbateri pe tema imunizãrii s-a referit la faptul cã multe din persoanele cu boli cronice nu s-au putut programa la vaccinare. Au fost propuse o serie de soluții.
Articol editat de Andrei Cretoiu, 19 ianuarie 2021, 10:18 / actualizat: 19 ianuarie 2021, 11:46
Adriana Turea relateazã:
Coordonatorul campaniei de vaccinare anti-COVID-19, doctor Valeriu Gheorghiţă, a explicat că, din păcate, baza de date a Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate nu este suficient de consistentă şi sunt o serie de persoane cu boli cronice care nu s-au regăsit în acea bază de date şi nu s-au putut programa.
Valeriu Gheorghiţă: Există alte modalităţi prin care respectivele persoane se pot programa, şi anume, prin call-center pot suna la numărul de telefon unic 021.414.44.25 şi se pot programa direct la un centru de vaccinare; şi, de asemenea, încercăm să facem pe cât de repede posibil ca orice persoană care se cunoaşte în evidenţă cu boli cronice să poată să fie programată, individual sau prin aparţinători, asumând că, într-adevăr, acea persoană are boală cronică şi prezentând la centrul de vaccinare o scrisoare medicală mai veche sau un bilet de externare din spital care atestă că într-adevăr persoana respectivă are o boală cronică.
Valeriu Gheorghiță a vorbit şi despre contraindicaţiile pe care le are vaccinul.
Este unul dintre vaccinurile cu cele mai puţine contraindicaţii, dacă vreţi, şi asta explică mecanismul de acţiune şi de tipul de platformă pe care s-a dezvoltat acest vaccin, adică de tehnologia în sine folosită, nu este vorba de un virus viu atenuat care să fie contraindindicat pe categorii de persoane. Singura contraindicaţie absolută o reprezintă istoricul de reacţie alergică severă la unul dintre componentele vaccinului şi din acest punct de vedere o altă contraindicaţie ar fi reacţie alergică majoră la prima doză de vaccin. Acest lucru impune evitarea administrării celei de-a doua doze.
Specialiştii prezenţi la dezbatere au precizat că vaccinul anti-COVID-19 nu interferă cu niciun medicament prescris în cazul diabetului şi secretarul de stat din ministerul sănătăţii, doctor Andreea Moldovan, aduce argumente în favoarea vaccinării.
Andreea Moldovan: O altă recomandare pentru vaccinarea pacienţilor cu diabet este tocmai să nu facă boala, pentru că atunci apar dereglări ale diabetului.
Doctor Andreea Moldovan a mai adăugat că vaccinarea anti-COVID-19 este o problemă de siguranţă naţională.
Valeriu Gheorghiţă a menţionat că s-au luat toate măsurile ca persoanele care fac prima doză de vaccin să beneficieze şi de rapel. În acest moment, România are contractate peste 20 de milioane de doze de vaccin Pfizer-BioNTech şi 3,6 milioane de doze de la Moderna. Acestea ar asigura imunizarea a peste 11 milioane de români, până în luna septembrie.
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.