Ascultă Radio România Cluj Live

Propolisul stimulează imunitatea

Foto: Henryk Niestrój /Pixabay

Propolisul este „arma” albinelor împotriva infecţiilor.

Propolisul stimulează imunitatea
Foto: Foto: Henryk Niestrój /Pixabay

Articol editat de cristina.rusu, 19 ianuarie 2021, 12:00

Propolisul este „arma” albinelor împotriva infecţiilor.

Prof. Vasia Bankova, membru corespondent şi coordonatorul Laboratorului de chimie şi substanţe naturale din cadrul Academiei Bulgare de Ştiinţe, a oferit informaţii suplimentare:

Propolisul este un produsul unor două sisteme vii – plantele şi familia albinelor. Albinele îl colectează din diferite secreţii răşinoase pe care le produc plantele pentru a se proteja de bacterii şi viruşi. Albinele îl utilizează în acelaşi scop şi am înţeles de multă vreme că îl putem folosi şi noi, a subliniat specialistul bulgar care şi-a dedicat o parte din cariera sa ştiinţifică studiului propolisului albinelor.

Propolisul stimulează imunitatea. Nu poate exista un standard unic şi universal pentru propolis – trebuie să existe standarde pentru tipurile de propolis. Propolisul din Bulgaria aparţine tipului produs din secreţia mugurelui de plop. Este foarte bogat în compuşi fenolici, care sunt antioxidanţi puternici şi substanţe antibacteriene, unele dintre ele antivirale. Acest tip de propolis împreună cu propolisul brazilian este printre cele mai cercetate pe scară largă şi utilizate cel mai mult datorită calităţilor lor valoroase, a menţionat prof. Bankova.

 

RADOR

Foto:  Henryk Niestrój /Pixabay

Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebooktwitter și instagram.

Etichete:
Care este unul dintre cele mai mari avantaje ale verzei
Diverse vineri, 18 aprilie 2025, 12:00

Care este unul dintre cele mai mari avantaje ale verzei

Varza este o legumă extrem de benefică, bogată în vitamine, minerale şi antioxidanţi. Este cunoscută pentru proprietăţile sale detoxifiante...

Care este unul dintre cele mai mari avantaje ale verzei
Motorul Titanicului, regăsit într-o mină din România
Diverse vineri, 18 aprilie 2025, 00:00

Motorul Titanicului, regăsit într-o mină din România

În adâncurile Banatului, în fosta mină din Anina, se ascunde de zeci de ani un motor cu aburi identic cu cele folosite pe faimosul vas Titanic....

Motorul Titanicului, regăsit într-o mină din România
Ceasul care a ”înghețat” odată cu Titanicul, scos la licitație după 113 ani
Diverse joi, 17 aprilie 2025, 18:00

Ceasul care a ”înghețat” odată cu Titanicul, scos la licitație după 113 ani

Un ceas de buzunar, bancnote și bani găsiți în bunurile pasagerilor de pe „Titanic” vor fi scoase la licitație în Marea Britanie pe...

Ceasul care a ”înghețat” odată cu Titanicul, scos la licitație după 113 ani
Tendinţe în vopsirea ouălor de Paşte – 2025
Diverse joi, 17 aprilie 2025, 14:17

Tendinţe în vopsirea ouălor de Paşte – 2025

Paştele din 2025 vine cu idei noi, culori proaspete şi tendinţe inspiraţionale în decorarea ouălor. Tradiţia rămâne vie, însă tot mai...

Tendinţe în vopsirea ouălor de Paşte – 2025
Diverse joi, 17 aprilie 2025, 00:00

De ce vopsim ouă de Paști?

Absolut toată lumea vopsește în această perioadă ouăle de Paști – atât credincioșii, cât și necredincioșii, pentru care este doar...

De ce vopsim ouă de Paști?
Diverse joi, 17 aprilie 2025, 00:00

Cinci curiozităţi despre ouăle de Paşti

Ouăle de Paşti sunt poate cel mai recunoscut simbol al sărbătorii, dar puţini dintre noi cunosc diversitatea şi poveştile fascinante care le...

Cinci curiozităţi despre ouăle de Paşti
Diverse miercuri, 16 aprilie 2025, 00:00

S-a descoperit o creatură nemaivăzută până acum

Datorită climei lor, Insulele Canare se bucură de o mare diversitate de specii endemice atât în ​​faună, cât și în floră.  ...

S-a descoperit o creatură nemaivăzută până acum
Diverse marți, 15 aprilie 2025, 00:00

De ce prosoapele erau de calitate mai bună în trecut

Tot mai mulți oameni remarcă același lucru: prosoapele din frotir de azi nu mai sunt ce-au fost odată.   Sunt mai subțiri, își pierd...

De ce prosoapele erau de calitate mai bună în trecut