Felia de Cluj: Despre diete cu chef Horia Șimon [AUDIO]
Dar cel mai important e cum stau cu sănătatea și, mai ales, cu cunoștințele legate de diverse oferte de diete și giumbușlucuri. De la faimoasa dietă disociată până la cea Keto, trecând prin cea vegană și cea Paleo, toate, la o scurtă analiză, au puncte forte dar și puncte slabe, dacă stai să întrebi haterii. Mai nou, sau, cum s-ar zice, ultima pe piață e Fastingul, sau postul negru, cum i-ar fi zis buna Sandrina. Treaba asta am văzut că are și una sau mai multe aplicații care-ți calculează tot, ce? Nu prea știu, pentru că încă nu m-am decis să sap așa de adânc. Dar, pe scurt, de dragul discuției, dieta de timp fasting are 3 variante. Prima variantă este pe zile alternative, apoi a doua e pe perioade de timp, iar a treia e pe zile, adică restricții clare de mâncare pe intervaluri orare.
Articol editat de cristina.rusu, 20 ianuarie 2021, 11:49
Dar ca să ne facem o idee clară, trebuie să mergem puțin mai în spate, nu cu un rând de scaune, ca în autobuz, ci cu mulți ani în urmă, ca să înțelegem de când funcționează treaba asta. Dieta fasting, că nu știu cum să-i zic altfel, a fost folosită, cu titlu terapeutic, în cazul tratării obezității de mult timp, primele studii fiind consemnate pe la 1915. Fastingul, adică postul, în general, este practicat de sute sau mii de ani și se regăsește ca obicei în mai multe religii, cum ar fi: cea creștină, iudaică, budistă și islamică.
Eu, personal, cel mai tare cred în echilibru și în moderație. Dacă nu mănânci cu șapte guri în timp ce stai numai pe canapea cu sticla de cola la 2 l lângă tine și butonezi la tv, chiar ai avea ceva șanse la normalitate, aia fizică mă refer. De foarte multe ori când îl trag de urechi pe unul ce e uns cu ceafă de porc până la subraț și măsura lui la haine începe cu 2 de x, primul răspuns pe care-l primesc așa, trântit în fața mea cu o ușoară notă de naivitate, e că așa mânca și bunu’ său, care pe deasupra mai bea și 2-3 dețuri de pălincă și a și trăit vreo 85 de ani. Nimic mai adevărat, totul cu câteva mențiuni: bunicii noștri aveau o dietă bazată pe un consum mare de proteină și grăsimi (câteodată), pentru că aveau un stil de viață foarte activ, câteodată prea activ. De exemplu, placa aia de juma’ de kil de slană pe care bunul o mânca cu ceapă spartă în pumn și o stropea cu două dețuri de pălincă, venea exact după ce cosea cu coasa aia de mână vreo 2-3 hectare de pământ, dimineața de la 5 la 8, pe rouă, până nu ieșea soarele. Tu, dacă mănânci la fel, dar muncești la telecomandă de pe canapea… asta este, nu o să apuci cei 85 de ani garantați de gena familiei tale longevive.
Apoi, oamenii ăștia consumau multe calorii încălzindu-se, pentru că ei trebuiau să fie activi și în toiul iernii la minus 15-20 de grade, iar echipamentele tehnice Colombia și mai știu eu care nu cred că erau disponibile pe la 1900 și ceva. Dar poate cel mai important lucru era chiar postul și postul negru. Țăranul român, adică bunicu’ tău, oricum era mai mult vegetarian, vaca nu o tăia, pentru că dădea lapte, porcul numa’ la Crăciun, iar găinile maxim o dată pe săptămână, atunci când se făcea o supă pe ea și un papricaș. Așa că postul ală de miercurea și vinerea sau ăla de dinainte de sărbătorile mari nu era mare greutate pe sufletul de gurmand al țăranului. Mai complicat era ăla negru, când, din câte îmi amintesc de pe la bunicii mei, ținea vreo 2 zile și în a doua nici apă nu beau, sărmanii.
Legenda spune că și ăsta era un factor determinant în garantarea sănătății lor. Drept dovadă, în zilele noastre, postul negru a devenit Intermittent Fasting și chiar s-a digitalizat, are aplicații, nu una, mai multe. Așa că, dacă ar trebui să țin una dintre dietele astea, fastingul ăsta îmi face cu ochiul, așa cam cum îmi fac cu ochiul fisticul prăjit și coastele puțin afumate, doar câteva din micile mele plăceri.
Până atunci, adică până mai încerc să dau jos 2 kile, nu mai mult, vă doresc o viață și o dietă moderată, e important.
Eu sunt Horia Șimon și vă dau întâlnire săptămâna viitoare, la o nouă ediție a emisiunii Felia de Cluj.
Chef Horia Șimon
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.