Panouri de informare pentru turiștii care vor să urce pe munte
Panourile sunt montate la intrarea în văile Răstolița, Ilva Mare şi Zebrac, a arătat șeful Serviciului Salvamont Salvaspeo Mureș, Kovacs Robert:
Articol editat de cristina.rusu, 21 ianuarie 2021, 08:20
În ultimii ani, mai ales în ultimii trei ani, în fiecare an am avut accidente grave în Munții Călimani din cauza avalanșelor și chiar au fost trei morți care au fost surprinși de avalanșă, și din această cauză ne-am gândit că trebuie să punem aceste indicatoare la intrare în văile principale care urcă în Munții Călimani. Am putut face acest lucru pentru că, de anul trecut, Asociația Națională a Salvatorilor Montani are un contract de colaborare cu Meteo România care, la fiecare 3-4 zile ne trimit aceste date nivometeorologice.
Panourile conțin date importante referitoare la riscul de avalanșă, iar fiecare turist poate vedea exact zona unde urmează să meargă și este sfătuit să fotografieze informațiile de pe panou.
Kovacs Robert: În primul rând este descris cum se petrece o avalanșă, apoi sunt descrise gradele care pot apărea. Aceste grade de periculozitate sunt între 1 și 5, fiecare grad are o culoare, iar pe panoul respectiv afișăm gradul de periculozitate în momentul de față. Este un grad pus până la 1.400 de metri altitudine, respectiv, celălalt grad de periculozitate, de la 1.400 de metri în sus. Pe acest panou am reușit să expunem și un autoevaluator de avalanșă.
Salvamontiștii sunt prezenți în permanență în zonele cele mai frecventate de turiști, mai ales la sfârșit de săptămână, când numărul turiștilor este mai mare.
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.