Studiu: Terapie genetică ce ar putea amâna îmbătrânirea
Metoda, detaliată de revista „Science Translational Medicine”, în cursul lunii ianuarie, presupune inactivarea unei gene denumite „kat7”, care, după cum au descoperit cercetătorii, are o contribuţie esenţială la îmbătrânirea celulară.
Articol editat de cristina.rusu, 22 ianuarie 2021, 06:00 / actualizat: 22 ianuarie 2021, 7:21
Terapia specifică folosită şi rezultatele reprezintă o premieră mondială, a declarat coordonatorul proiectului, prof. Qu Jing, specialist în medicina regenerativă de la Institutul de Zoologie din cadrul Academiei Chineze de Ştiinţe.
După şase-opt luni, aceşti soareci au prezentat o îmbunătăţire a aspectului general şi o putere mai mare a ghearelor şi, cel mai important, durata lor de viaţă s-a prelungit cu aproximativ 25%, a spus Qu. „Kat7” este una dintre miile de gene existente în celulele mamiferelor.
Cercetătorii au inactivat-o în celulele şoarecilor, folosind o metodă numită vector lentiviral, fără a se detecta toxicitate celulară sau alte efecte secundare. Qu afirmă că este cale lungă până când descoperirea ar putea fi testată în studii pe oameni, însă sunt speranţe că următoarea etapă va fi testarea pe primate, ceea ce necesită, însă, o finanţare considerabilă şi mult maimulte cercetări preliminare.
În final, sperăm că putem găsi o cale să amânăm îmbătrânirea chiar şi cu un procent foarte mic, în viitor.
RADOR
Foto: arhivă Radio Cluj
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.