Porția de sănătate: Cruciferele (II) [AUDIO]
Sunt delicioase crude, dar și gătite ușor în suc propriu. De asemenea, felurile de mâncare care includ crucifere sunt variate: supe, sufleuri, soteuri, salate. Pot fi conservate foarte simplu prin murare.
Articol editat de cristina.rusu, 23 ianuarie 2021, 06:00 / actualizat: 27 ianuarie 2021, 13:05
Toate cruciferele contin compusi cu sulf. Consumate alaturi de proteine, aceste legume cresc imunitatea în sezonul rece, oferind nutrienți suplimentari sistemului nostru imunitar.
Dintre legumele crucifere amintim varza, broccoli, conopida, varza de Bruxelles, hrean, gulie, muștar, nap, ridiche, rucola, varza chinezeasca și cea furajeră.
Multe studii scot în evidență faptul că persoanele care consuma crucifere sunt mai putin predispuse la aparitia cancerului, mai ales a celui digestiv, de sân si de prostată.
Gulia este originară din Bazinul Mării Mediterane, unde creşte ca floră spontană. În România ea este întâlnită în culturi intensive sau în sere.
Principalii compuşi care se regăsesc în gulie sunt: vitamine A,B1, B2, B3, B6, B9, C, calciu, potasiu, magneziu, zinc, mangan, fibre, celuloză, zaharuri.
Principalele proprietăţi ale guliei sunt: revitalizant, diuretic, antiscorbutic, antianemic . De asemenea, are efecte curative în bolile respiratorii, ulcer gastric și acnee.
Consumul de gulii este recomandat în curele de slăbire, dar și persoanelor care suferă de diabet zaharat, hipertensiune arterială, colită, bronşite, laringite.
Sub formă de decoct de frunză şi gulie sau sirop de gulie este utilizat în afecţiunile pulmonare, angină, bronşite, cistite, enterite, obezitate, oboseală generală, tuse.
Pentru tratamente externe se folosește sub formă de comprese sau gargara cu apă, în care a fost fiartă gulia, pentru tratarea abceselor, acneei, degerăturilor, eczemelor, furunculelor.
Ca și aliment, este utilizată crudă, în salate, sau în diferite produse culinare.
Guliile nu sunt recomandate în cazul persoanelor care suferă de litiază biliară sau renală. Aceeaşi contraindicaţie este valabilă pentru cei cu afecţiuni tiroidiene.
O altă legumă minunată din familia cruciferelor este conopida.
Aceasta este recunoscută pentru calităţile ei nutriţionale şi pentru gustul ei plăcut , fiind cultivată intens pe intreg globul.
Conopida conține un număr mare de nutrienţi: antioxidanţi, vitamina C fitonutrienţi, calciu, fosfor, vitamina K, acid folic şi vitamina B6.
Specialiştii au constatat că această legumă, folosită în salate, poate preveni afecţiunile prostatei. Consumul regulat de conopidă se asociază cu o incidenţă scăzută a bolilor de inimă şi a accidentelor vasculare.
Din cauza conţinutului ridicat de substanţe purinice, este contraindicat consumul conopidei persoanelor diagnosticate cu gută.
Nutrienţii din conopidă ajută la inhibarea dezvoltării tumorilor canceroase şi la eliminarea toxinelor din organism.
Doresc să vă spun câteva cuvinte despre varza chinezească.
Așa cum îi spune și numele, varza chinezească este originară din China, dar este cultivată și în Europa în perioadele mai răcoroase, inclusiv de către fermierii din România. Frunzele sale sunt crocante și au un gust dulceag, apropiat de cel al țelinei.
Varza chinezească este săracă în calorii. Conține antioxidanți și fibre din abundență. Este o sursă importantă de vitamina C, vitamina A, vitamine din complexul B,vitamina K, potasiu, calciu, fosfor, magneziu și fier.
Este indicat să o consumăm crudă sau gătită la foc iute.
Efectele sale curative se referă la creșterea imunității, tratarea anemiei, prevenirea cancerului.
Vă recomand o dietă bogată în crucifere. Natura este furnizorul nostru de sănătate.
În încheiere, vă mulțumesc și vă doresc tinerețe fără bătrânețe și viață fără de boală!
Angelica Sebe, tehnician nutriționist
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.