Care sunt cele mai inteligente animale?
Articol editat de cristina.rusu, 24 ianuarie 2021, 18:00 / actualizat: 25 ianuarie 2021, 8:45
Delfinii
Sunt cele mai inteligente mamifere din lume, considerate astăzi „persoane non-umane”; au un limbaj propriu extrem de complex, cu peste 14.000 de semnale şi de sunete, vorbirea umană este lentă în comparaţie cu sistemul de comunicare al delfinilor. Sistemul lor nervos este foarte bine dezvoltat, iar structura celulelor nervoase este identică cu cea din creierul uman. Delfinii au demonstrat că pot înţelege perfect ceea ce le cer oamenii de ştiinţă, colaborând cu aceştia sau provocându-i să se gândească la experimente mai dificile. Fiecare delfin are personalitatea lui şi un grad ridicat al conştiinţei de sine; pot gândi în perspectivă, anticipând mişcările oamenilor. Învaţă cu uşurinţă cuvintele, imitând sunetele umane, dar sunt specii care învaţă şi sensul cuvintelor; pot răspunde cu „da” sau „nu” la unele întrebări simple, dacă sunt dresaţi. Reuşesc să identifice obiectele din preajma lor, pe care le folosesc să se distreze.
Cucul
Cucul este cel mai deştept, dar şi cel mai viclean. Femelele îşi depun ouăle în cuiburile altor păsări, iar după ce puiul de cuc se naşte, scapă în mod instinctiv de fraţii vitregi aruncându-i din cuiburi. Până acum, s-au înmulţit excelent în această modalitate.
Cimpanzeii
Au o memorie fotografică de invidiat, reţinând în detaliu tot ce văd în jurul lor, mult mai bine decât oamenii. Pot folosi ramurile de copaci şi diverse obiecte pentru a-şi procura hrana; învaţă rapid să interacţioneze cu oamenii, folosind gesturile pe care le facem noi; sunt curioşi şi descoperă cu uşurinţă la ce folosesc anumite obiecte făcute de om; se recunosc în oglindă şi folosesc diverse expresii faciale pentru a se face înţeleşi.
Câinii
Sunt uşor de dresat tocmai pentru că sunt foarte inteligenţi şi înţeleg rapid gesturile şi intenţia oamenilor; sunt generoşi şi iubitori, sunt capabili să îşi jertfească viaţa pentru a salva un om aflat în pericol. Anumite rase înţeleg concepte dificile precum paza şi protecţia stăpânilor, supunerea sau noţiunea de familie.
Câinii sunt animalele care îşi înţeleg cel mai bine stăpânii. Ei recunosc aproximativ 160 de cuvinte, inclusiv numele lor, asemenea unui copil în vârstă de doi ani. Cel mai inteligent câine din lume se numeşte Chaser, este o femelă din rasa Border Collie şi are capacitatea de a recunoaşte peste 1000 de cuvinte. Ea poate distinge numeroase verbe, numele a peste 800 de animale de pluş, a 116 mingi şi a 100 de jucării de plastic.
Ciorile
Se descurcă foarte bine să procure hrana cu ajutorul obiectelor folosite de oameni; aruncă nucile pe şosea, să le spargă roţile maşinilor, şi aşteaptă culoarea roşie a semaforului să culeagă miezul; îşi pot face singure mici unelte din crenguţe sau sârmă ca să apuce insectele aflate în locuri strâmte. Aruncă pietre în pahare pentru a ridica nivelul apei la ciocul lor. S-au adaptat rapid la universul urban şi unii cercetători cred că pot fi dresate să adune gunoaiele de pe stadioane sau din parcuri.
Elefanții
Elefanții posedă creiere care sunt mai mari decât ale oricăror alte animale. Mai mult decât atât, cortexul creierului elefantului are mai mulți neuroni decât creierul uman. Ca și oamenii,mediul lor și capacitatea lor de a învăța este formidabilă. Cea mai recentă surpriză despre elefanți a venit în această săptămână, atunci când oamenii de știință au descoperit că elefanții au efectuat cu succes un experiment, utilizat în mod obișnuit la primate, pentru a testa înțelegerea lor de cooperare. În acest test special, elefanții au trebuit să-și coordoneze eforturile, astfel încât fiecare să primească câte o găleată cu porumb. Ei au trecut cu brio acest test. „În natură, elefanții sunt cunoscuți pentru modul lor remarcabil de ajutorare, intuiție și compasiune,” spune Joshua Plotnik, psiholog la Universitatea Cambridge din Anglia.
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.