Lavița-Banca Ambasadoare a Maramureșului [AUDIO]
Demarat în 2020 de Asociația Culori Unite, proiectul „LAVIȚA – BANCA AMBASADOARE A MARAMUREȘULUI” a adunat, de-a lungul unui an, câteva organizații și instituții partenere, dornice să se implice în activitatea de cercetare a acestei piese de mobilier țărănesc. De curând, Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale „Liviu Borlan” Maramureș s-a alăturat proiectului.
Articol editat de Andrei Cretoiu, 25 ianuarie 2021, 09:04 / actualizat: 25 ianuarie 2021, 10:49
Pe vremuri, în casa țărănească din Maramureș, mobilierul era făcut numai din lemn și doar de meșterii satului. Printre piesele de mobilier, mult mai puțin diverse decât în zilele noastre, dar neîndoielnic mai trainice, LAVIȚA sau laița, cum îi zic localnicii, avea locul ei cu greutate, după cum povestește Lenuța lui Opriș din Breb.
Astfel, se urmărește promovarea valorilor patrimoniului cultural al Maramureșului, creșterea conștientizării locuitorilor din Maramureș privind valorile culturale ale zonei și, nu în ultimul rând, interconectarea celor care activează în domenii ale industriilor creative în Maramureș, în speranța că generațiile actuale de creativi vor găsi inspirație în creativitatea maramureșenilor de altădată. Rada Pavel, consultant al Centrului Județean Liviu Borlan explică:
Lavița maramureșeană este o lume încărcată de simboluri încrestate în lemn, de povești, amintiri și pățanii. O piesă de mobilier aparent banală are un trecut și implicit, multe de istorisit. Proiectul dorește și să realizeze o colecție de asemenea istorisiri, un clasor cu amintiri de pe laiță.
Foto: Facebook/Lavița
Sebastiana Joicaliuc
Radio Sighet poate fi ascultat online, AICI!