2020, anul călătoriilor anulate
2020 a fost anul necunoscutelor și al temerilor. Comparativ cu anul 2019, aeroporturile din întreaga lume au înregistrat cu aproximativ 80% mai puțini pasageri. Zboruri amânate sau chiar anulate, pasageri care au aflat în ultimul moment că nu mai pot călătorii spre destinația dorită, carantină, stres și o mulțime de întrebări fără răspuns. Așa poate fi descris în câteva cuvinte anul 2020 în ceea ce ține de călătoriile cu avionul.
Articol editat de Bianca Câmpeanu, 28 ianuarie 2021, 06:00 / actualizat: 28 ianuarie 2021, 10:05
2020 a fost anul necunoscutelor și al temerilor. Comparativ cu anul 2019, aeroporturile din întreaga lume au înregistrat cu aproximativ 80% mai puțini pasageri. Zboruri amânate sau chiar anulate, pasageri care au aflat în ultimul moment că nu mai pot călătorii spre destinația dorită, carantină, stres și o mulțime de întrebări fără răspuns. Așa poate fi descris în câteva cuvinte anul 2020 în ceea ce ține de călătoriile cu avionul.
Pentru persoanele ale căror călătorii cu avionul se rezumă doar la vacanțe, probabil că anul 2020 nu a fost atât de dramatic, însă pentru cei care călătoresc foarte mult în interes profesional, lipsa zborurilor și condițiile impuse pentru a putea călători în afara țării le-au cam dat planurile peste cap. Jurnalistul Cosmin Savu călătorea anual cu avionul în aproximativ 20 de locații, însă odată cu venirea pandemiei acesta a fost nevoit să se limiteze la acele deplasări cu adevărat importante, ba mai mult de atât să circule cu mașina chiar și pe distanțe foarte lungi:
2020 a fost așa: înainte de carantina totală și după. Înainte, în ianuarie și februarie chiar am avut câteva călătorii, în special au fost pentru turism. După luna martie, am reușit o singură dată să merg cu avionul și asta a fost în vară. Dacă înainte aveam 15-20 de călătorii pe an, anul trecut s-au redus la 4. Cele mai multe călătorii ale mele erau în afara țării și în momentul în care a fost impusă carantina în majoritatea țărilor, pot să spun că aveam bilete în Statele Unite, care au trebuit returnate. Am avut bilete la Londra, iarăși o călătorie anulată. Era clar că nu mai aveam cum. Ulterior a fost și teama aceea, era greu să pleci. A fost teama aceea de la început. Profesional totul a fost dat peste cap la noi. S-a oprit emisiunea, am intrat într-o perioadă de redifuzări pentru că a fost nevoie de noi la știri, nu puteam să ne deplasăm prin țară, era foarte greu să stai, să te cazezi, să mănânci, restaurantele erau închise, plus că nu mai aveai cu cine să vorbești pentru că și instituțiile erau închise. (Cosmin Savu, jurnalist)
Anul 2021 pare promițător. Pe multe dintre aeroporturile din România au fost reluate o bună parte dintre zboruri, însă cu toate acestea, oamenii rămân în continuare sceptici. Chiar dacă are multe planuri pentru acest an, Cosmin Savu se gândește de două ori înainte să cumpere un bilet de avion:
Planurile există, dar îmi e teamă că o să rămână la nivelul de planuri pentru că mă uit și eu cu îngrijorare la ce se întâmplă în jur, spre exemplu în Israel. Este complicat să îți mai faci planuri pe termen lung. Probabil că o să fie la un moment dat pe improvizație dacă o să fie vorba de călătorii de plăcere, de turism. Profesional am apelat mai mult la mașină în ceea ce privește deplasările în țară, adică dacă înainte aș fi venit la Cluj cu avionul pentru sunt doar 50 minute și scurtez foarte mult timp, acum am preferat mașina. (Cosmin Savu, jurnalist)
Nu doar cei care călătoresc în interes profesional au avut mult de suferit. În aceeași situație se află și românii care locuiesc în afara țării. Pentru mulți dintre ei, venirea acasă a fost de multe ori pusă sub semnul întrebării pentru a-i proteja pe cei dragi de nemilosul virus și totodată pentru a nu fi nevoiți să înlocuiască șederea acasă cu izolarea. Bogdan este un clujean stabilit în Londra. Înainte de pandemie vizitele sale în România erau destul de dese, însă odată cu instalarea ei, clujeanul s-a văzut nevoit să rărească deplasările.
În general noi asociem călătoriile cu avionul cu ceva plăcut, mergem în vacanță sau ne întoarcem acasă, dar acum pe timp de pandemie trebuie să stai puțin și să îți faci calcule, să te gândești dacă e necesară acea călătorie, dacă nu cumva ai putea să infectezi pe cineva. Puțină lume mai călătorea când am venit eu acasă. După ce am ajuns, a mai fost și călătoria de la avion până la aeroportul din Cluj care este chiar micuț. Dacă tot sunt așa de puține zboruri mă așteptam să să nu ne mai transporte cu autobuzul acela. Mă gândeam că vor parca puțin mai aproape și să mergem pe jos, să nu mai fie nevoie să stăm și în autobuz. Persoanele de la DSP purtau echipamente de protecție, ne-au pus la dispoziție dezinfectant și a fost nevoie să completăm niște declarații pe propria răspundere și puteai să ieși din casă doar cu derogare sau să îți faci testul. Eu când am ajuns acasă, tata fiind bolnav, am dat jos hainele de pe mine în fața casei și le-am băgat pe toate într-un sac de gunoi, am mers direct și am făcut duș și hainele le-am spălat la mașina de spălat a doua zi. Am încercat să mă dezinfectez cât pot de mult: (Bogdan, clujean stabilit în Londra)
Atât aeroporturile cât și companiile aeriene își iau în continuare toate măsurile de protecție pentru împiedicarea răspândirii virusului astfel încât fiecare călătorie să se desfășoare în condiții de maximă siguranță. Numărul zborurilor a crescut, însă în ceea ce ține de numărul de pasageri rămâne de văzut dacă va crește și acesta sau nu.
Larisa Hurducaci
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.