Radio Cluj…la modă: Christian Dior, designerul viselor – partea II
creații Dior
Bine ne regăsim și astăzi dragi cititoare și dragi citiori la pastiluța noastră săptămânală de modă. Despre romanticul incurabil al modei, cel care a fost Christian Dior, mai rămăsese să depăn vreo câteva istorioare. De ce spun romantic? Viziunea sa asupra femeii înveșmântate, reflectă exact această caracteristică.
Articol editat de Bianca Câmpeanu,
28 ianuarie 2021, 06:00 / actualizat: 28 ianuarie 2021, 7:30
Bine ne regăsim și astăzi dragi cititoare și dragi citiori la pastiluța noastră săptămânală de modă. Despre romanticul incurabil al modei, cel care a fost Christian Dior, mai rămăsese să depăn vreo câteva istorioare. De ce spun romantic? Viziunea sa asupra femeii înveșmântate, reflectă exact această caracteristică.
După perioada atât de înnegurată a anilor de război, cînd toate atributele feminine ale modei se pierduseră, doamnele și domnișoarele purtând costumele acelea masculine, austere și prea puțin flatante pentru latura lor feminină, colecția Dior din 1947 a reîntors femeile într-un timp ce acum părea mitic, al sublinierii caracterului prin excelență feminin.
Imaginile din copilăria sa petrecută nici mai mult, nici mai puțin decât în perioada Belle Epoque, au rămas perfect amprentate în memoria creatorului.
Vestimentația ajunsese atunci la un apogeu al expunerii celor mai atractive, romantice și dezirabile calități feminine prin intermediul croiurilor dar și motivelor ornamentale, ca și din punct de vedere al țesăturilor.
Dior a trecut prin alambicul memoriei și al capacității sale creative aceste amintiri, plus dragostea sa pentru flori.
În fiecare prezentare de modă, un model apărea cu un buchet de lăcrămioare, care erau florile sale preferate, grădinăritul și florile constituind o altă pasiune a sa, iar show-urile de modă nu erau stabilite decît în urma consultării tarotului, Dior fiind de altfel și un ins destul de superstițios. Să nu uităm nici faptul că era un mare colecționar de artă.
Această prezentare necesită JavaScript.
“Am creat femeia floare, cu umeri rotunzi, bust generos, cu talia așa de îngustă ca a lianelor și cu fusta amplă în formă de corolă’’ a declarat Dior despre debutul său fulminant în modă.
Designerul a avut această viziune, ce alt cuvânt mai potrivit, care s-a colat perfect peste momentul de după război și peste dorințele nemărturisite ale femeilor.
Deși contemporan cu un alt mare creator, născut tot în 21 ianuarie, nimeni altul decât Cristobal Balenciaga, creația sa este emblematică pentru acel moment al istoriei.
Dior s-a bucurat de un succes colosal în toată decada care l-a despărțit de finalul tragic al vieții. El a făcut ca ideea de a fi la modă să coincidă cu Parisul și cu creația sa. Era unul dintre creatori cei mai cumpărați și aclamați.
Există un capitol în biografia lui Balenciaga, de data aceasta, în care el își mărturisea dezamăgirea și tristețea, în fața directoarei casei sale de modă, legate de atitudinile clientelor sale sus-puse, ce nu mai treceau pe acolo și cumpărau cu consecvență de la Dior.
Vă povestesc acest mic amănunt ca să vă dați seama ce concurență acerbă exista între ei, deși Dior îi recunoscuse superioritatea lui Balenciaga spunând că este “the master of us all”, maestrul nostru, al tuturor.
Această prezentare necesită JavaScript.
Accesibilitatea creațiilor Dior – și nu mă refer la preț- de fapt un grad mai mare al aspectului comercial al hainelor sale, ce puncta foarte bine la ce aștepta piața feminină au făcut ca Dior să fie cel mai celebru și căutat designer la acea vreme, deși Balenciaga era considerat un fel de Picasso al modei, printre cunoscători – așa cum spune Valerie Steele într-un articol al său.
Este important în modă, ca și în oricare alt domeniu artistic ca viziunea creatorului să fie sincronică cu epoca și expectanțele consumatorilor.
E o formulă magică, de care, de pildă, Balenciaga nu a beneficiat, fiind cu mult înaintea epocii în care a creat.
Acest lucru s-a petrecut în istoria modei cu alți doi mari creatori: Chanel și Yves Saint Laurent.
Această prezentare necesită JavaScript.
Dincolo de toate aceste considerații mai mult sau mai puțin teoretice, un fapt rămâne de nezdruncinat: creațiile Dior sunt magnifice și fac orice femeie să pară o vedetă, sunt frumoase spectaculoase, te îndeamnă la visare.
Nu degeaba retrospectiva Dior de la Victoria & Albert Museum de la Londra s-a numit chiar așa: Christian Dior: Designer of Dreams.
Călina Langa, fashion designer
Imaginile sunt fotocopii din: Fashion Designers A-Z Ed Taschen, L Histoire de la Mode au XXe siecle de Yvonne Deslandres și Florence Muller, Ed. France-Loisirs 1986, Decades of Fashion Ullman Publishing 2011
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.