Prima pagină » Reportaje » Încă o tragedie zguduie România. Filmul incendiului de la Balș
Încă o tragedie zguduie România. Filmul incendiului de la Balș
Foto: Agerpres
În această dimineaţă, 29 ianuarie 2021, la ora 05.00, a izbucnit un nou incendiu într-un spital din România. De această dată tragedia s-a petrecut la Institutul Matei Balş din capitală, unde 5 pacienţi şi-au pierdut viaţa. Cu detalii Mihaela Arion, reporter -Bucureşti FM:
Articol editat de Bianca Câmpeanu,
29 ianuarie 2021, 13:57 / actualizat: 30 ianuarie 2021, 9:19
În această dimineaţă, 29 ianuarie 2021, la ora 05.00, a izbucnit un nou incendiu într-un spital din România. De această dată tragedia s-a petrecut la Institutul Matei Balş din capitală, unde 5 pacienţi şi-au pierdut viaţa. Cu detalii Mihaela Arion, reporter -Bucureşti FM:
Mihaela Arion: La ora 05.05 a avut loc apelul la 112, iar primele echipaje medicale şi de pompieri au ajuns la faţa locului la 05.13. A fost declanşat planul roşu şi au fost trimise mai multe forţe: astfel au ajuns acolo 38 de ambulanţe pe linia Smurdului de diferite categorii, 15 maşini de la Serviciul de Ambulanţă, 24 de maşini de incendii, 2 maşini de descarcerare, un post medical avansat şi un post de comandă de intervenţie; acestea, pe lângă echipajele de poliţie şi jandarmerie care au intervenit. S-a făcut evaluarea, iar comanda a fost preluată de medicul Bogdan Opriţă, purtător de cuvânt al Spitalului Floreasca şi coordonatorul Smurd, pe partea medicală; iar pe partea de pompieri, de către inspectorul şef de la ISU Bucureşti, Orlando Şchiopu. Intervenţia a fost lichidată relativ rapid, dar pentru că incendiul a fost cu flacără deschisă au fost afectate 4 saloane. Evacuarea a început de la parter, până s-a ajuns la etajul III. Între timp a fost anunţat centrul de comandă care coordonează toată partea de Covid la nivel naţional şi s-a solicitat identificarea de locuri pentru pacienţii cu Covid (aceşti pacienţi erau toţi Covid pozitivi). Au fost identificate 280 de locuri în Bucureşti şi în zonele limitrofe, 49 de pacienţi au fost mutaţi în alte spitale, restul fiind mutaţi în alte pavilioane ale Institutului Matei Balş. În momentul de faţă sunt aşteptate investigaţiile. Ministerul Sănătăţii a trimis corpul de control, urmează aşadar anchete. În urmă cu câteva minute am primit de la Ministerul Sănătăţii un bilanţ cu starea pacienţilor transferaţi în acest moment. În funcţie de starea lor, când este necesar aceştia pot fi transferaţi între unităţi sanitare dacă au nevoie de investigaţii care nu pot fi făcute în spitalul respectiv:
– 11 pacienţi sunt acum la Spitalul Clinic de Urgenţă Sf. Ioan; toţi pacienţii sunt stabili, dar cu mască de oxigen. – 5 pacienţi sunt la Spitalul Universitar de Urgenţă din Bucureşti: un pacient este intubat de la intoxicaţia cu fum, iar ceilalţi 4 sunt stabili. – 6 pacienţi sunt la Spitalul Universitar de Urgenţă Elias: toţi sunt pe mască de oxigen, dar stabili. – 4 pacienţi sunt la Spitalul de boli infecţioase şi Tropicale Victor Babeş: un pacient se află la terapie intensivă cu oxigen pe mască. Încă 2 pacienţi aşteaptă la Spitalul Clinic Bagdasar-Arseni să ajungă aici. – 5 pacienţi sunt la Spitalul Clinic de Urgenţă Sf. Pantelimon: 4 sunt cu mască cu oxigen, iar unul este într-o stare mai gravă. – Alţi 4 pacienţi sunt la Spitalul Militar Central: 2 stabili, un pacient intubat la terapie intensivă şi un alt pacient stabil, deşi tot pe terapie intensivă. – 3 pacienţi sunt la Spitalul Witting, care sunt stabili şi conştienţi. Cel de al 4-lea adus la această unitate a fost transferat la Spitalul Militar Central. – 4 pacienţi sunt la Institutul de Pneumoftiziologie Marius Nasta: 2 sunt la terapie intensivă, cu mască cu oxigen. – Un pacient este la Spitalul Ministerului Afacerilor Interne Dimitrie Gerota şi este intubat. – 3 pacienţi sunt la Spitalul Clinic de Urgenţă Bagdasar-Arseni, ei fiind stabili. Un pacient a fost transferat la Spitalul Monta, iar alţi 2 urmează să fie transferaţi la Spitalul Victor Babeş. – 7 pacienţi sunt la Spitalul de Urgenţă Floreasca: 6 dintre ei sunt stabili, iar cel de-al 7-lea a decedat între timp (este vorba de pacientul de care autorităţile au spus iniţial că se încearcă manevre de resuscitare).
Anca Bota: Acest incendiu a izbucnit la nici 2 luni după unul aproape similar, întâmplat la Piatra Neamţ. Azi-dimineaţă au fost prezenţi la Institutul Matei Balş Raed Arafat şi prefectul capitalei, dar şi Vlad Voiculescu, ministrul sănătăţii. S-a vorbit ceva despre o posibilă sursă a incendiului?
Mihaela Arion: O sursă a incendiului ar putea fi, după cum spun aparţinătorii pacienţilor, o aerotermă din salon; suprasolicitarea prizelor pur şi simplu, pentru că din ce ştim noi, bucureştenii, în această iarnă chiar avem probleme cu căldura, mai ales în zona în care se află spitalele Colentina şi Matei Balş. Deşi primarul susţine că nu sunt probleme cu căldura, locuitorii din zonă spun că îngheaţă în case. La fel, aparţinătorii pacienţilor au declarat că era frig în saloane, iar cineva i-a adus mamei sale o aerotermă. De la aceasta, dar şi de la multe alte dispozitive, reţeaua electrică a fost suprasolicitată.
Anca Bota / Andrea Nagy
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.