Porția de sănătate: Verdețurile (I)
Aceste alimente conțin foarte puține calorii. Se pot folosi cu succes în diete, datorită conținutului mare de apă. În același timp putem spune că sunt bogate în substanțe nutritive: vitamina A, vitamina C, acid folic, potasiu și alte minerale. Iodul este prezent în cantitate rezonabilă. Cu cât sunt mai închise la culoare frunzele, cu atât conțin mai mult betacaroten. În consecință, frunzele exterioare sunt mai hrănitoare.
Articol editat de cristina.rusu, 30 ianuarie 2021, 06:00 / actualizat: 30 ianuarie 2021, 12:57
Astăzi vom discuta despre: spanac, salată verde și leurdă.
Spanacul este una dintre vegetalele cele mai bogate în fier și calciu. Din păcate, aceste elemente nu se absorb foarte ușor. Cauza este aceea că spanacul conține o cantitate considerabilă de acid oxalic.
Specialiștii în nutriție nu recomandă fierberea frunzelor de spanac deoarece, prin preparare termică, se pierd anumite efecte curative.
Substanțele active importante sunt: fier, fosfor, magneziu, calciu, potasiu, vitaminele B1,B2, B6, B9, C, E, K, caroten, protide, lipide, glucide, mucilagii, luteină, acid folic, spinacină.
Efectele curative ale frunzelor de spanac sunt multiple. Se recomandă pentru reglarea tensiunii arteriale. De asemenea are efect în tratamentul avitaminozelelor, rahitismului, anemiei.
Este un foarte bun activator pancreatic. Previne cancerul. Contribuie la întreținerea elasticității vaselor de sânge și fortifică inima. Îmbunătățește vederea. Are efect laxativ și depurativ.
Spanacul este deosebit de bogat în acid folic. Acest lucru îl plasează în fruntea listei de cumpărături a femeilor însărcinate și a persoanelor în vârstă.
O altă plantă bogată în clorofilă este salata verde, foarte cunoscută pentru frunzele sale utilizate la prepararea salatelor. A fost cultivată încă din antichitate și recunoscută ca plantă medicinală. Frunzele se consumă crude sau sub formă de suc.
Substanțele active importante sunt: lactuarină, lactucină, potasiu, calciu, fosfor, fier, vitaminele A, B1, B2, C și E.
Salata verde era folosită acum mai bine de 2000 de ani ca un calmant, antispastic sau sedativ. Acum este recomandată celor care suferă de oboseală, epuizare, insomnie, bronșită, astm. Are efecte benefice și în afecțiuni precum gută, reumatism, dezechilibru menstrual. Mărește diureza. Specialiștii recomandă salata verde diabeticilor.
Se poate spune că o cină ușoară, care include salată verde, este o alternativă mult mai sănătoasă decât somniferele.
Ne vom aminti astăzi și de leurdă. Denumirea populară a acesteia este usturoiță. Este o plantă erbacee cu miros și gust de usturoi.
În scop culinar şi terapeutic se folosesc fruzele, culese primăvara, proaspete.
Leurda conţine sulfură de alil, vitamina A, vitamina C, carotenoizi, ulei eteric, uleiuri volatile, alicină, calciu, fier, fosfor, cupru, sodiu.
Este întrebuințată pentru efectul depurativ, detoxifiant, antiseptic, imunomodulator, antihipertensiv, vasodilatator, antitrombotic, fluidifiant sanguin, antiplachetar sanguin, bronhodilator, expectorant şi antitumoral.
Sub formă de infuzie sau decoct, leurda este indicată în hipertensiune, ateroscreloză, scaderea nivelului de colesterol, insuficienţa biliară, afecţiuni ale căilor respiratorii superioare, insomnie, depresie, gută, boli cardiace, boli gastrointestinale, dizenterie, parazitoză intestinală, gripă.
În perioada alăptării este contraindicat consumul de leurdă deoarece poate modifica gustul laptelui matern.
Persoanele cu stomac sau colon sensibil trebuie să o consume cu precauţie, deşi este mai bine tolerată decât usturoiul.
Vă recomand o dietă bogată în verdețuri. Natura este furnizorul nostru de sănătate.
În încheiere, vă mulțumesc și vă doresc tinerețe fără bătrânețe și viață fără de boală!
Angelica Sebe, tehnician nutriționist
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.