Ascultă Radio România Cluj Live

Porția de sănătate: Verdețurile (I)

Aceste alimente conțin foarte puține calorii. Se pot folosi cu succes în diete, datorită conținutului mare de apă. În același timp putem spune că sunt bogate în substanțe nutritive: vitamina A, vitamina C, acid folic, potasiu și alte minerale. Iodul este prezent în cantitate rezonabilă. Cu cât sunt mai închise la culoare frunzele, cu atât conțin mai mult betacaroten. În consecință, frunzele exterioare sunt mai hrănitoare.

Articol editat de cristina.rusu, 30 ianuarie 2021, 06:00 / actualizat: 30 ianuarie 2021, 12:57

Astăzi vom discuta despre: spanac, salată verde și leurdă.

Spanacul este una dintre vegetalele cele mai bogate în fier și calciu. Din păcate, aceste elemente nu se absorb foarte ușor. Cauza este aceea că spanacul conține o cantitate considerabilă de acid oxalic.

Specialiștii în nutriție nu recomandă fierberea frunzelor de spanac deoarece, prin preparare termică, se pierd anumite efecte curative.

Substanțele active importante sunt: fier, fosfor, magneziu, calciu, potasiu, vitaminele B1,B2, B6, B9, C, E, K, caroten, protide, lipide, glucide, mucilagii, luteină, acid folic, spinacină.

Efectele curative ale frunzelor de spanac sunt multiple. Se recomandă pentru reglarea tensiunii arteriale. De asemenea are efect în tratamentul avitaminozelelor, rahitismului, anemiei.
Este un foarte bun activator pancreatic. Previne cancerul. Contribuie la întreținerea elasticității vaselor de sânge și fortifică inima. Îmbunătățește vederea. Are efect laxativ și depurativ.

Spanacul este deosebit de bogat în acid folic. Acest lucru îl plasează în fruntea listei de cumpărături a femeilor însărcinate și a persoanelor în vârstă.

O altă plantă bogată în clorofilă este salata verde, foarte cunoscută pentru frunzele sale utilizate la prepararea salatelor. A fost cultivată încă din antichitate și recunoscută ca plantă medicinală. Frunzele se consumă crude sau sub formă de suc.

Substanțele active importante sunt: lactuarină, lactucină, potasiu, calciu, fosfor, fier, vitaminele A, B1, B2, C și E.

Salata verde era folosită acum mai bine de 2000 de ani ca un calmant, antispastic sau sedativ. Acum este recomandată celor care suferă de oboseală, epuizare, insomnie, bronșită, astm. Are efecte benefice și în afecțiuni precum gută, reumatism, dezechilibru menstrual. Mărește diureza. Specialiștii recomandă salata verde diabeticilor.

Se poate spune că o cină ușoară, care include salată verde, este o alternativă mult mai sănătoasă decât somniferele.

Ne vom aminti astăzi și de leurdă. Denumirea populară a acesteia este usturoiță. Este o plantă erbacee cu miros și gust de usturoi.
În scop culinar şi terapeutic se folosesc fruzele, culese primăvara, proaspete.

Leurda conţine sulfură de alil, vitamina A, vitamina C, carotenoizi, ulei eteric, uleiuri volatile, alicină, calciu, fier, fosfor, cupru, sodiu.
Este întrebuințată pentru efectul depurativ, detoxifiant, antiseptic, imunomodulator, antihipertensiv, vasodilatator, antitrombotic, fluidifiant sanguin, antiplachetar sanguin, bronhodilator, expectorant şi antitumoral.

Sub formă de infuzie sau decoct, leurda este indicată în hipertensiune, ateroscreloză, scaderea nivelului de colesterol, insuficienţa biliară, afecţiuni ale căilor respiratorii superioare, insomnie, depresie, gută, boli cardiace, boli gastrointestinale, dizenterie, parazitoză intestinală, gripă.

În perioada alăptării este contraindicat consumul de leurdă deoarece poate modifica gustul laptelui matern.
Persoanele cu stomac sau colon sensibil trebuie să o consume cu precauţie, deşi este mai bine tolerată decât usturoiul.

Vă recomand o dietă bogată în verdețuri. Natura este furnizorul nostru de sănătate.

În încheiere, vă mulțumesc și vă doresc tinerețe fără bătrânețe și viață fără de boală!

 

Angelica Sebe, tehnician nutriționist

Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebooktwitter și instagram.

Sănătate luni, 7 aprilie 2025, 13:13

Ziua Mondială a Sănătății este marcată anual, la data de 7 aprilie

Luni, 7 aprilie, este marcată Ziua Mondială a Sănătaţii, în toate statele membre ale Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii.  ...

Ziua Mondială a Sănătății este marcată anual, la data de 7 aprilie
Sănătate duminică, 6 aprilie 2025, 08:54

Bani pentru decontarea cheltuielilor cu ochelarii de vedere pentru angajaţi

Angajații din unele sectoare bugetare, care folosesc în mod obișnuit un calculator pot primi până la 500 de lei pentru a deconta cheltuielile cu...

Bani pentru decontarea cheltuielilor cu ochelarii de vedere pentru angajaţi
Sănătate sâmbătă, 5 aprilie 2025, 16:41

În mai serviciile de ambulanță vor primi 600 de autospeciale noi

Potrivit acestuia, au existat întârzieri în achiziţie din cauza perturbărilor de pe lanţul de aprovizionare, pe fondul schimbările majore din...

În mai serviciile de ambulanță vor primi 600 de autospeciale noi
Sănătate vineri, 4 aprilie 2025, 12:19

Sistemul de malpraxis din ţară se confruntă cu o serie de probleme

Managerul Federaţiei ‘Solidaritatea Sanitară’ din România, Viorel Rotilă, a declarat că sistemul de malpraxis din ţară are o serie...

Sistemul de malpraxis din ţară se confruntă cu o serie de probleme
Sănătate miercuri, 2 aprilie 2025, 12:43

Semnele consumului de droguri. La ce să fie atenți părinții?

Statisticile arată că numărul consumatorilor de droguri crește, în timp ce vârsta celor care ajung la spital din cauza substanțelor interzise...

Semnele consumului de droguri. La ce să fie atenți părinții?
Sănătate marți, 1 aprilie 2025, 10:00

Program nou de acces al vizitatorilor la Spitalul Clinic Județean de Urgență Bihor

Începând cu data de 1 aprilie 2025, Spitalul Clinic Județean de Urgență Bihor implementează un nou program de vizitare a pacienților....

Program nou de acces al vizitatorilor la Spitalul Clinic Județean de Urgență Bihor
Sănătate luni, 31 martie 2025, 14:23

INFOMama – aplicația mobilă care ajută femeile însărcinate și mamele

Organizația „Salvați Copiii” România lansează, în 1 aprilie, o aplicație mobilă inovatoare, destinată îmbunătățirii accesului...

INFOMama – aplicația mobilă care ajută femeile însărcinate și mamele
Sănătate joi, 27 martie 2025, 12:00

Peste 140 de persoane vor să devină voluntari la Ambulanță

Programul a fost reluat după o pauză de cinci ani, iar întreaga activitate a voluntarilor nu este remunerată.   Managerul SAJ, Annabella...

Peste 140 de persoane vor să devină voluntari la Ambulanță