În 1939, pe când în Uniunea Sovietică milioane de oameni sufereau de foame ca urmare a colectivizării, la Moscova a apărut prima carte de bucate sprijinită de stat. Cartea a fost un instrument de propagandă, prezentând Uniunea Sovietică drept o ţară capabilă să furnizeze populaţiei ingrediente extravagante şi reţete internaţionale. Aici a apărut şi salata de Boeuf, în varianta pe care o cunoaştem astăzi.
În 1939, pe când în Uniunea Sovietică milioane de oameni sufereau de foame ca urmare a colectivizării, la Moscova a apărut prima carte de bucate sprijinită de stat. Cartea a fost un instrument de propagandă, prezentând Uniunea Sovietică drept o ţară capabilă să furnizeze populaţiei ingrediente extravagante şi reţete internaţionale. Aici a apărut şi salata de Boeuf, în varianta pe care o cunoaştem astăzi.
Întocmirea cărţii de bucate a fost supravegheată de un oarecare comisar Mikoyan, care a ocupat diverse funcţii administrative din 1926 şi până în era Brejnev. Acesta a efectuat o excursie de studiu în Statele Unite, de unde s-a întors cu reţete de hamburger şi ketchup (care au primit, bineînţeles, alte denumiri). Cartea nu a fost însă o simplă colecţie de reţete, ci cuprindea recomandări pentru eticheta şi igiena mesei. Era o defilare spectaculoasă de vodcă, şampanie, caviar şi maioneză: ingrediente care nu se regăseau în bucătăria cetăţeanului obişnuit, dar demonstrau aspiraţiile măreţe ale statului.
În fapt, salata originală a fost preparată pentru prima oară în 1860, de bucătarul belgian Lucien Olivier la Ermitaj, unul din cele mai mari restaurante din Moscova. Reţeta iniţială a fost păstrată secretă şi s-a pierdut prin 1905, odată cu închiderea restaurantului. Se ştie doar că printre ingrediente se regăseau racii, mazărea şi vânatul. În varianta lui Mikoyan, ingredientele costisitoare au fost înlocuite cu unele mai ieftine, versiune care s-a răspândit mai apoi în întreaga sferă de influenţă a Uniunii Sovietice. S-a pierdut şi reţeta sosului folosit de Olivier, care a fost înlocuit cu maioneza – perfectă pentru a masca gustul ingredientelor de slabă calitate.
Cartea de bucate a fost reeditată după moartea lui Stalin, de această dată fără citatele înţelepte ale conducătorului.
Sursă: Telex.hu/Sursă foto: Daria Shevtsova, Pexels si Wikipedia
Andrea Nagy
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.