Ascultă Radio România Cluj Live

Ce legătură are salata de Boeuf cu Stalin?

Sursă foto: Daria Shevtsova, Pexels si Wikipedia

În 1939, pe când în Uniunea Sovietică milioane de oameni sufereau de foame ca urmare a colectivizării, la Moscova a apărut prima carte de bucate sprijinită de stat. Cartea a fost un instrument de propagandă, prezentând Uniunea Sovietică drept o ţară capabilă să furnizeze populaţiei ingrediente extravagante şi reţete internaţionale. Aici a apărut şi salata de Boeuf, în varianta pe care o cunoaştem astăzi.

Ce legătură are salata de Boeuf cu Stalin?
Foto: Sursă foto: Daria Shevtsova, Pexels si Wikipedia

Articol editat de Bianca Câmpeanu, 31 ianuarie 2021, 12:00

În 1939, pe când în Uniunea Sovietică milioane de oameni sufereau de foame ca urmare a colectivizării, la Moscova a apărut prima carte de bucate sprijinită de stat. Cartea a fost un instrument de propagandă, prezentând Uniunea Sovietică drept o ţară capabilă să furnizeze populaţiei ingrediente extravagante şi reţete internaţionale. Aici a apărut şi salata de Boeuf, în varianta pe care o cunoaştem astăzi.

Întocmirea cărţii de bucate a fost supravegheată de un oarecare comisar Mikoyan, care a ocupat diverse funcţii administrative din 1926 şi până în era Brejnev. Acesta a efectuat o excursie de studiu în Statele Unite, de unde s-a întors cu reţete de hamburger şi ketchup (care au primit, bineînţeles, alte denumiri). Cartea nu a fost însă o simplă colecţie de reţete, ci cuprindea recomandări pentru eticheta şi igiena mesei. Era o defilare spectaculoasă de vodcă, şampanie, caviar şi maioneză: ingrediente care nu se regăseau în bucătăria cetăţeanului obişnuit, dar demonstrau aspiraţiile măreţe ale statului.

În fapt, salata originală a fost preparată pentru prima oară în 1860, de bucătarul belgian Lucien Olivier la Ermitaj, unul din cele mai mari restaurante din Moscova. Reţeta iniţială a fost păstrată secretă şi s-a pierdut prin 1905, odată cu închiderea restaurantului. Se ştie doar că printre ingrediente se regăseau racii, mazărea şi vânatul. În varianta lui Mikoyan, ingredientele costisitoare au fost înlocuite cu unele mai ieftine, versiune care s-a răspândit mai apoi în întreaga sferă de influenţă a Uniunii Sovietice. S-a pierdut şi reţeta sosului folosit de Olivier, care a fost înlocuit cu maioneza – perfectă pentru a masca gustul ingredientelor de slabă calitate.

Cartea de bucate a fost reeditată după moartea lui Stalin, de această dată fără citatele înţelepte ale conducătorului.

 

Sursă: Telex.hu/Sursă foto: Daria Shevtsova, Pexels si Wikipedia

Andrea Nagy

Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebooktwitter și instagram.

Etichete:
Care este unul dintre cele mai mari avantaje ale verzei
Diverse vineri, 18 aprilie 2025, 12:00

Care este unul dintre cele mai mari avantaje ale verzei

Varza este o legumă extrem de benefică, bogată în vitamine, minerale şi antioxidanţi. Este cunoscută pentru proprietăţile sale detoxifiante...

Care este unul dintre cele mai mari avantaje ale verzei
Motorul Titanicului, regăsit într-o mină din România
Diverse vineri, 18 aprilie 2025, 00:00

Motorul Titanicului, regăsit într-o mină din România

În adâncurile Banatului, în fosta mină din Anina, se ascunde de zeci de ani un motor cu aburi identic cu cele folosite pe faimosul vas Titanic....

Motorul Titanicului, regăsit într-o mină din România
Ceasul care a ”înghețat” odată cu Titanicul, scos la licitație după 113 ani
Diverse joi, 17 aprilie 2025, 18:00

Ceasul care a ”înghețat” odată cu Titanicul, scos la licitație după 113 ani

Un ceas de buzunar, bancnote și bani găsiți în bunurile pasagerilor de pe „Titanic” vor fi scoase la licitație în Marea Britanie pe...

Ceasul care a ”înghețat” odată cu Titanicul, scos la licitație după 113 ani
Tendinţe în vopsirea ouălor de Paşte – 2025
Diverse joi, 17 aprilie 2025, 14:17

Tendinţe în vopsirea ouălor de Paşte – 2025

Paştele din 2025 vine cu idei noi, culori proaspete şi tendinţe inspiraţionale în decorarea ouălor. Tradiţia rămâne vie, însă tot mai...

Tendinţe în vopsirea ouălor de Paşte – 2025
Diverse joi, 17 aprilie 2025, 00:00

De ce vopsim ouă de Paști?

Absolut toată lumea vopsește în această perioadă ouăle de Paști – atât credincioșii, cât și necredincioșii, pentru care este doar...

De ce vopsim ouă de Paști?
Diverse joi, 17 aprilie 2025, 00:00

Cinci curiozităţi despre ouăle de Paşti

Ouăle de Paşti sunt poate cel mai recunoscut simbol al sărbătorii, dar puţini dintre noi cunosc diversitatea şi poveştile fascinante care le...

Cinci curiozităţi despre ouăle de Paşti
Diverse miercuri, 16 aprilie 2025, 00:00

S-a descoperit o creatură nemaivăzută până acum

Datorită climei lor, Insulele Canare se bucură de o mare diversitate de specii endemice atât în ​​faună, cât și în floră.  ...

S-a descoperit o creatură nemaivăzută până acum
Diverse marți, 15 aprilie 2025, 00:00

De ce prosoapele erau de calitate mai bună în trecut

Tot mai mulți oameni remarcă același lucru: prosoapele din frotir de azi nu mai sunt ce-au fost odată.   Sunt mai subțiri, își pierd...

De ce prosoapele erau de calitate mai bună în trecut