Nemulțumire generală: mai puține clase la liceele teoretice, vocaționale, tehnice și profesionale [AUDIO]
La nivelul Inspectoratului Școlar Județean Satu Mare se află în lucru planul de școlarizare de care urmează să se țină cont în anul de învățământ 2021 -2022. Inspectorul general Anișoara Boitor precizează că întrucât Ordinul ministrului Educației prevede reducerea numărului de elevi dintr-o clasă, această prevedere va influența și reducerea numărului de clase în unitățile școlare din liceele teoretice, vocaționale, respectiv tehnice și profesionale.
Modificările vor fi făcute după analizarea situației din fiecare zonă, și nu este exclusă reducerea numărului de clase cu predare în limba română. Anișoara Boitor nu susține ferm această ipoteză, dar recunoaște că există unele probleme, criteriul de bază urmând să fie numărul elevilor din clasele a VII-a care frecventează secțiile cu predare în limbile română, respectiv maghiară.
Până la finalizareas analizei și luarea unor decizii, au început să apară reacțiile. Adrian Farcău, primarul orașului Tășnad, este nemulțumit că, deși s-a solicitat o clasă cu profil de filologie și una cu profil tehnologic, liceul nu a primit aprobare pentru profilul teoretic, chiar dacă peste 20 de elevi au optat pentru acesta.
Săptămâna trecută, nemulțumirile față de noul plan de școlarizare au scos în stradă mai multe cadre didactice de Liceul Tehnologic Iuliu Maniu din Carei. Ei au venit în Satu Mare, în fața Inspectoratului Școlar Județean,: pentru a-și exprima nemulțumirea față de ceea ce ar urma să se întâmple din anul de învățământ viitor: din cele șase clase câte există acum, se intenționează ca din toamnă să se ajungă la o singură clasă de liceu cu predare în limba română, și două clase de profesională cu predare în limba maghiară.
Stela Tudor
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.