Porția de sănătate: Din nou despre verdețuri (II)
Anghinarea este o plantă bogată în cinarină. Este bine să o consumăm alături de alimente mai greu de digerat, deoarece stimulează producerea bilei.
Alte substanțe active importante sunt: oxidaze, polifenoli, flavonoide, vitaminele A, B, C, mangan, fosfor, fier.
Se folosește în gastronomie, dar și ca remediu curativ. Naturiștii recomandă să fie consumată crudă sau sub formă de extract.
Are efecte benefice în tratamentul hipertensiunii arteriale și pentru scăderea colesterolului. Datorită proprietăților diuretice este de ajutor persoanelor care suferă de gută, artrită sau reumatism.
Articol editat de Bianca Câmpeanu, 6 februarie 2021, 00:00 / actualizat: 9 februarie 2021, 16:52
Sparanghelul este o plantă legumicolă perenă. Pentru preparatele alimentare, din sparanghel se folosesc lăstarii care se consumă cruzi sau copți.
Substanțele active importante sunt: asparagina, vitaminele A, B1, B2, C, mangan, fier, fosfor, potasiu, calciu, sodiu, sulf, enzime.
Are proprietăți depurative, diuretice și hipoglicemiante.
Este recomandat, ca tratament, pentru reumatism, artrită, cistite, constipație.
Păpădia crește pretutindeni în România.
Substanțele active importante sunt: taraxacină, pectine, glucide, vitaminele A, B, C, D, inulină, fitosteroli.
Este una dintre cele mai cunoscute și mai la îndemână plante medicinale.
Ceaiul de păpădie reduce aciditatea gastrică și sporește diureza. Tonifică și detoxifică organismul, îmbunătățește activitatea sistemului hepato-biliar și gastrointestinal. Contribuie la refacerea și menținerea funcției endocrine.
Preparatele din păpădie ajută la eliminarea grăsimilor din organism. Această plantă este recomandată pentru combaterea constipatiei, afecțiunilor renale, eczemelor, gutei, diabetului, aterosclerozei, obezității.
Păpădia se folosește și ca aliment la prepararea salatelor.
Se recomandă cura de păpădie, în fiecare primăvară, pe durata a 45 zile.
Urzica este o plantă cu virtuți terapeutice extraordinare. Se folosește când este tânără și suculentă.
Pentru uz medicinal se folosesc frunzele și rădăcina. Se poate prepara infuzie, decoct, sirop, suc proaspăt, lotiune tonică, piure.
Substanțele active importante sunt: vitaminele B12, C, E, B2, K ,A, acid galic, acid formic, mucilagii, lecitină. Perișorii care urzică conțin histamină și acetilcolină.
Are proprietăți diuretice, astringente, antiseptice, depurative, hemostatice, tonice, revitalizante, detoxifiante, antidiareice, vitaminizante, hipoglicemiante.
În bucătărie se poate folosi la prepararea ciorbelor si a piureurilor.
De asemenea se poate prepara în combinație cu orezul.
Verdețurile sunt extraordinare atât pentru starea de sănătate, cât şi pentru siluetă. Acestea conţin antioxidanţi, vitamine, minerale şi alte substante benefice pentru organism. Nutriţioniştii le recomandă în diete, deoarece au efect detoxifiant şi contribuie la metabolizarea grasimilor.
Vă recomand o dietă bogată în verdețuri. Natura este furnizorul nostru de sănătate.
În încheiere, vă mulțumesc și vă doresc tinerețe fără bătrânețe și viață fără de boală!
Angelica Sebe, tehnician nutriționist
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.